Wat is eigenlijk een people-pleaser? Laten we daar eens mee starten. Een “people pleaser” is een term die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die voortdurend probeert anderen te behagen en tevreden te stellen, zelfs als dit ten koste gaat van hun eigen behoeften, wensen en grenzen.
Hoewel het heel erg positief is om zorgzaam en behulpzaam te zijn voor anderen, kan een overmatige neiging om een people pleaser te zijn leiden tot problemen zoals: ongezonde stress, minderwaardigheidsgevoelens, ongezonde relaties en een gebrek aan assertiviteit.
Goed, onze test. Hierbij een aantal zinnen waarbij we je vragen deze te herkennen bij jezelf. Hoeveel van deze punten herken jij en noteer het aantal eens voor jezelf?
- Je bent sensitief voor de behoeften van anderen?
- Je voelt je heel snel verantwoordelijk?
- Je hebt de neiging jezelf op te offeren voor anderen?
- Je weet vaak beter wat een ander nodig heeft dan jijzelf?
- Je voelt je snel schuldig?
- Je vindt het heel belangrijk van anderen van je vinden en hebt daar last van?
- Je leven voelt soms als een aaneenschakeling van verplichtingen?
- Je moet veel van jezelf. Er blijft weinig tijd over voor jezelf en om te genieten van het leven?
- Je bent moeder, vader, werknemer, zus broer, vriend, vriendin, maar ja, wie ben je eigenlijk zelf dan?
- Je zou wel wat assertiever willen zijn?
- Je zou willen dat je wat vaker voor jezelf op durfde te komen?
- Je weet niet zo goed wat jij nu eigenlijk wilt?
- Iedereen wil iets van je en ze weten precies wat ze van je willen?
- Je bent vooral bezig met de behoeften van anderen te vervullen?
- Je lijkt soms geen eigen mening te hebben?
- Nee zeggen is niet bepaald jouw grootste talent?
- Je doet altijd maar wat een ander wil?
- Je voelt je niet gezien en gewaardeerd in je relatie of op je werk?
- Je bent soms bang om afgewezen te worden?
- Je wilt graag aardig gevonden worden?
- Je maakt het anderen graag naar de zin?
- Je vergeet jezelf regelmatig?
- Je hebt vaak het gevoel dat je toestemming of goedkeuring nodig hebt van de ander om iets voor jezelf te doen of nee te zeggen?
- Je houdt niet van conflicten en doet erg je best deze te voorkomen?
- Anderen doen snel een beroep op je?
- Je hebt het gevoel dat anderen je soms maar vanzelfsprekend vinden?
- Je hebt te weinig tijd voor jezelf?
- Je cijfert jezelf vaak weg?
- Jij bent degene die bijna alles alleen doet (in het gezin, op je werk…)?
- Je zoekt naar goedkeuring of erkenning maar krijgt deze zelden?
- Je wilt anderen niet teleurstellen of kwetsen?
- Je wilt niet egoïstisch zijn?
Herkende jij meer dan vijf van deze punten? Dan is het zeer waarschijnlijk dat jouw innerlijke pleaser regelmatig aan het stuur van jouw leven zit.
Vaak gaan ze vergezeld door een innerlijke criticus die strenge normen heeft waar jij je aan moet houden, een verantwoordelijke kant, een zorgzame kant of een redder. Herken jij dat? Die kritische gedachtes over jezelf?
Innerlijke kanten zoals de pleaser zorgen ervoor dat je maar weinig aan jezelf toekomt, jezelf wegcijfert en vaak te veel hooi op je vork neemt.
Dit zorgt ervoor dat we niet goed voor onszelf zorgen en dat we de behoeftes van anderen voorrang geven. Als er goed voor anderen gezorgd is, dan kom jij aan de beurt, als je dan überhaupt nog weet wat je eigenlijk zelf wilt.
Gedrag dat voortkomt uit deze kanten wordt vaak door anderen beloond waardoor het nog sterker wordt.
Hoe kom je dan van die pleaser af?
Nu, om te beginnen is het geen goed idee om je pleaser bij het vuilnis te zetten. In essentie, als jouw pleaser tenminste niet aan je stuur zit, is het een geweldige kant. Deze kant zorgt ervoor dat jij geliefd bent, een sociaal persoon bent en betrokken bent bij mensen.
Maar nogmaals: Als de pleaser aan je stuur gaat zitten, dan wil hij dat iedereen je aardig vindt en conflicten voorkomen. En gaat dit altijd ten kosten van jou.
Waar het om gaat is, balans. Tussen de pleaser die zorgt voor connectie met andere mensen en je innerlijke gezonde ‘egoïst’ die zorgt voor jouw behoeften en belangen.
Groot pluspunt is dat je betrokkenheid bij mensen oprecht is, maar de intentie is volkomen anders. Daarnaast zullen mensen je meer gaan respecteren en waarderen omdat jij dit zelf ook doet…
Uiteindelijk put het je uit en gaat het ten koste van je relatie(s)
Die burn-out. Een harde les. Dat is wel waar veel mensen met een pleaser aan boord last van krijgen. Vermoeidheid, kort lontje, frustratie, burn-outklachten, je niet gezien voelen, relatieproblemen.
Wil je dit voorkomen zonder te starten met een ellenlang coachingstraject, gesprekken, cursussen of persoonlijke ontwikkelingstrajecten?
Leer dan van de lessen die ik, Wendy, zelf, als gediplomeerd life-coach, heb geleerd (en aan mijn klanten) om in de eerste plaats beter voor mezelf te gaan zorgen, zonder de verbinding met andere mensen te verliezen. Want ja zeggen tegen jezelf, is vaak een win-win situatie. Ook voor de mensen om je heen.
Tot 11 september 11.11 uur kun je voor slechts €11,11 toegang krijgen tot 3 leerzame, herkenbare en leuke podcasts die jou inzicht gaat geven in hoe je minder kunt pleasen, hoe je leert nee te zeggen én goed voor jezelf te zorgen, zonder het contact met de ander te verliezen.
Je krijgt er ook een handige download bij voor op je telefoon, of om uit te printen, met tips om nee te zeggen en je grenzen aan te geven.