Ontdek de kracht van sensualiteit: Het belang van bewust leven en zelfvertrouwen bij vrouwen (met oefening)!

Sensualiteit is een zeer krachtige én heel natuurlijke eigenschap die soms diep in iedere vrouw verscholen ligt. Het gaat namelijk zoveel verder dan alleen fysieke aantrekkingskracht en het omvat het vermogen om al je zintuigen te prikkelen, je lichaam volledig te omarmen om daarbij ook volledig in het moment te zijn. In een wereld die soms (lees: vaak) geneigd is om de nadruk te leggen op prestaties en perfectie, is het koesteren van je sensualiteit van onschatbare waarde voor je algehele (wel)zijn en (zelf)vertrouwen. Vandaag wil ik een oefening met je delen die aandacht geeft aan al je zintuigen.

Wat is sensualiteit? Althans hoe zie ik het?

Sensualiteit draait voor mij om het bewust ervaren én het waarderen van de zintuiglijke aspecten van het leven. Het gaat niet alleen over seksualiteit, maar ook over het op een dieper niveau verbinden met jezelf en je partner. Sensualiteit omvat het pure genieten van een aanraking, een fijne geur, een tintelende smaak, geluid en zicht, én het vermogen om je lichaam te voelen en te waarderen zonder oordeel.

Wat is voor mij het belang van het ontwikkelen van sensualiteit bij vrouwen?

  1. Zelfvertrouwen en zelfacceptatie: Sensualiteit moedigt ons aan om onszelf te omarmen, precies zoals we zijn. Het helpt ons bij het cultiveren van een positieve lichaamsbeeld en zelfvertrouwen, waardoor we onszelf meer authentiek en krachtiger voelen.
  2. Stressvermindering: Door je te concentreren op je zintuigen en volledig bewust te zijn en te genieten van het moment dat je ervaart, kun je stress verminderen en je geest volledig tot rust brengen.
  3. Verbinding met intimiteit: (zintuigelijke) Sensualiteit kan je helpen om diepere verbindingen met jezelf en je partner te creëren, waardoor intimiteit en je relatie worden versterkt.
  4. Levensvreugde: Het bewust zintuigelijk ervaren van de wereld om je heen en het genieten van deze momenten kan leiden tot een groter gevoel van levensvreugde en dankbaarheid.

Ik heb daar een heel fijne oefening voor die ik als vrouwencoach vaker deel via ons halfjaar programma of via onze cursussen.

Wat heb je nodig?

  • Je favoriete geur, dit kan in de vorm van een kaars zijn of een bloem? Een potje kruiden? Wat jij voelt. Ik kies zelf voor dit (zoooo lekker).
  • Een klein hapje van je favoriete voedsel, denk bijvoorbeeld aan een stukje pure chocolade.
  • Rustgevende muziek waarvan je ontspant en die je fijn vindt om naar te luisteren. Mijn favoriet voor deze oefening? Klik hier.
  • Tijd en aandacht (lees = zelfzorg).

 

Stap 1: Zoek een rustige en comfortabele plek waar je niet gestoord zult worden. Ik doe deze oefening zelf altijd in mijn bed, mijn h(v)eilige plek.

Stap 2: Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit.

Stap 3: Begin vervolgens met het bewust richten van je aandacht op elk van je zintuigen (zicht – gehoor – smaak – reuk – tast). Neem echt je tijd om al de sensaties te observeren die elk zintuig oproept. Wat hoor je? Hoe voelt je lichaam aan? Wat zie je?

Stap 4: Aanraking (tast): Beweeg langzaam je handen over je lichaam en voel de aanraking op je huid. Ervaar de textuur en de warmte.

Stap 5: Geur (reuk): Richt je aandacht op de geur die van je geurkaars af komt (of wat je ook hebt gekozen) of ruik aan een bloem. Adem diep in en laat de geur je zintuigen prikkelen.

Stap 6: Proef (smaak) een klein stukje van je favoriete voedsel. Laat de smaak op je tong dansen terwijl je langzaam kauwt of de chocolade laat smelten op je tong.

Stap 7: Luister (gehoor) dan naar het rustgevende muziekstuk of de natuurgeluiden die je gekozen hebt. Sluit je ogen en laat je door het geluid meenemen.

Stap 8: Neem na deze stappen nog een paar minuten om in stilte te liggen en je lichaam van top tot teen te scannen. Stel je voor dat je positieve energie door je lichaam laat stromen, terwijl je navoelt wat je zintuigen hebben mogen ervaren.

Sensualiteit is oprecht een cadeau dat je jezelf kunt geven, een manier om jezelf te eren en te omarmen zoals je bent. Door bewust te zijn van je zintuigen en te genieten van de geneugten van het leven, kun je je innerlijke kracht vergroten en een dieper gevoel van verbinding ervaren. Met jezelf en met je partner.

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.