3x WAAROM JE DE ZEE IN MOET RENNEN (OOK IN DE WINTER!)

Rachelle in zee

Kijk, ik heb makkelijk praten. Ik woon in Zeeland en heb dus de mogelijkheid om binnen 10 minuten aan de kust te staan, met mijn voeten in het zand. Woon je niet aan de kust? Dan is dat wat lastiger, maar neem maar van mij aan… De zee is helend.

First things first. Ik groeide op in Domburg, een klein kustplaatsje in Zeeland. De zee was net zo “normaal” als de stoep waar je op loopt of het fietspad waar je fietst. We gingen vaak nog tot laat in de herfst zwemmen (in oktober was het water nog zo warm) en dat heb ik sinds een aantal jaar weer opgepakt.

Nu zwem ik het hele jaar rond in de zee en serieus? Ik zou niet zonder willen.

zwemmen in zee

Goed, eerst de wetenschap. Wat zijn de voordelen van zwemmen in de zee?

Zwemmen in zeewater is een fantastische work-out voor ons immuunsysteem, zo blijkt. Het resulteert in een goede bloedcirculatie en het stimuleert ons zenuwstelsel, wat een positieve werking voor ons brein heeft.

We worden gelukkiger van zwemmen in de zee, want door een duik maak je namelijk serotonine en dopamine aan, stofjes waardoor we ons gelukkiger voelen.

Het zout en de mineralen die de zee zo rijk is, zijn gezond voor ons (en voor onze huid). Hier zijn diverse therapieën (zoals bij eczeem) voor!

Je leest: Het is gezond.

Duik die zee in, alleen al voor die drie punten die ik hierboven schrijf.

De redenen waarom ik zo graag in de zee duik?

Het maakt mijn hoofd leeg. Ik denk graag na (ik pieker niet, maar filosofeer) over diverse vraagstukken des levens en als ik op het strand mezelf aan het uitkleden ben, voel ik direct ruimte ontstaan. Wanneer ik in de zee zwem, is mijn hoofd leeg. Stilte. Heerlijk! Dat dobberen op het water met volledige stilte om me heen is ook zo fijn.

Ik ben verslaafd aan het gevoel dat ik krijg wanneer ik uit het water stapt. De (soms koude) wind op je huid, het zand aan je voeten. Een handdoek om jezelf heen en even opdrogen, terwijl je om je heen kijkt. Ik voel mezelf dan zo één met de natuur, dat gevoel is verslavend.

Mijn mindset (jeukwoord, i know) krijgt een boost. Ik kan nog weleens vervelend zijn tegen mezelf, het wordt steeds beter, maar toch… Ik voel me goed over mezelf na deze duik. Alsof ik iets gedaan heb waar ik tegenop zag, maar het toch af kan vinken omdat ik het gedaan heb. Snap je?

Als laatste ben ik gewoonweg graag aan de kust. De zilte lucht inademen, voeten in het zand, een zoute mond en haren die aanvoelen als stro. Dit is voor mij de essentie van het leven. Waar ik voorheen altijd dacht meer nodig te hebben, blijkt een duik in de zee (en “mijn” kudde ezels, maar daarover later meer) genoeg te zijn.

Zwem jij ook zo graag in de zee? Laat dan jouw reactie hieronder achter of DM me op instagram: @rachelleverhage.nl

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.