Kijk eens buiten je (politieke) bubbel, of houd je liever je oogkleppen op?

Ik zie mensen openlijk andere mensen ontvolgen vanwege politieke voorkeuren. ‘Ik hoef dat niet te lezen’ is vaak een veelgegeven reactie. Ik snap dat niet. Kijk, we creëren zelf een online wereld door mensen te volgen en te ontvolgen. Logisch. Maar je wereld zo klein maken dat er geen andere meningen, wereldbeelden en visies mogelijk zijn, maakt het voor mij weer onlogisch. 

Willen we 17 miljoen mensen die allemaal hetzelfde praten, dezelfde woorden gebruiken of dezelfde taal spreken? Willen we dezelfde meningen horen, elke dag weer, waardoor we onze wereld zo klein maken dat er geen ruimte is voor andersdenkenden? Wat ik ook interessant vind is de volgende vraag: waarom kun je niet kijken of luisteren naar iemand die anders is/denkt dan jij? 

Het intrigeert me, simpelweg omdat ik het niet snap. Ben je arrogant als je denkt dat jouw wereldbeeld de waarheid is? Of is het liever in je eigen bubbel verkeren? En wat brengt die bubbel je dan als iedereen dezelfde kant op kijkt? Oogkleppen? Veiligheid? Rust? Of leg je graag je eigen moraal anderen op? Nogmaals, het intrigeert me. Ik heb geen antwoord op bovenstaande vragen, maar natuurlijk wel een mening. 

Ik denk zelf dat we niets weten. Niemand. Jij niet. Ik niet. Niemand weet het écht. We denken het te weten, maar dat is iets anders. Iemand anders, die anders denkt dan jij, denkt het ook te weten en kijkt uiteindelijk op dezelfde manier naar jou. Zolang we dus niet naar elkaar willen kijken en beiden een andere kant op blijven kijken, zal er nooit iets veranderen. 

Maar dat is mijn mening.
Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet?

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.