Zuurpruim, wat kijk jij zuur!

gezond eten

Het straatbeeld vult zich vandaag de dag met ontzettend veel zuurpruimen. Misschien ben jij wel een van deze straatbeeld vullende zuurpruimen. Zonder dat je het weet. En als het zo is, wil je het mogelijk weten om die zuurpruim in jou te laten verdwijnen. Want door het leven gaan als een zuurpruim brengt je niets. Integendeel het zit je danig in de weg.

Ben jij ook zo’n zuurpruim?
En dan bedoel ik niet je humeur. Alhoewel dit er weldegelijk onder kan leiden. Nee, ik bedoel je lijf. Want weet je. Heel veel  mensen lopen vandaag de dag in deze maatschappij waarin we nu leven rond met een verzuurd lichaam zonder dat ze het zelf weten. Tijd dus om de zuurpruimmens eens onder de loep te nemen. 

Wat hebben zuurpruimmensen gemeen.

 • Woon jij in een dichtbevolkt gebied (stad) en kom je weinig buiten?
 • Eet jij vaak (dagelijks) geraffineerde suikers, verzadigde vetten, dierlijke eiwitten, alcohol, koffie en limonades?
 • Ervaar jij stress, druktes en/of een opgejaagd gevoel?
 • Sport je veel en intens?
 • Rook je of gebruik je medicijnen?
 • Creëer jij dagelijks meer dan 6 eetmomenten?
 • Eet jij dagelijks minder dan 500 gram groenten?

Als je op één of meerdere vragen JA hebt geantwoord, dan heb je een grote kans dat je lichaam verzuurd is. I know. Dit klinkt net zo onprettig als dat het is: Een verzuurd lijf.

Hoe voel dat dat?

Als je lichaam verzuurd is kun je o.a. slechter slapen.
Ervaar je mogelijk haaruitval en/of huidproblemen. Darmen die niet willen wat jij wilt. Maar ook diabetes, jicht, nierstenen, gewrichts- en spierpijnen, artrose en reuma zijn aanwezig. Is er dan niets vrolijks te schrijven? Jawel. Je kunt de balans in een verzuurd lijf redelijk eenvoudig herstellen. Gelukkig kun jij leiderschap over je zuurpruim-lijf tonen. Maar eerst nog eventjes hoe jij onderdeel bent geworden van dat straatbeeld met zuurpruimen?


Zo word jij ongemerkt die zuurpruim.
“Als wij geboren worden, bestaan wij voor 70% uit water en 30% uit spoor elementen. Naarmate we ouder worden, nemen deze hoeveelheden in ons lichaam af. Met name zure afvalstoffen komen hiervoor in de plaats. Deze ontstaan door verkeerde voeding, medicijnen, veel- en intensief sporten of een sport die je niet past en een ongezonde levensstijl (bijvoorbeeld roken en straling). Veel afvalstoffen loost ons lichaam via uitscheidingsorganen. Bijvoorbeeld via de huid en via de blaas. Echter kan ons lichaam niet al deze afvalstoffen lozen. Het zijn er dan simpelweg te veel. Er blijven dan zuurresten in het lichaam achter. Hoe meer zuurresten, hoe zuurder je lijf is,” aldus ontzuringsexpert Peter-Ohms.

Zuren worden uiteindelijk als ‘slakken’ afgezet in bindweefsel en vetweefsel. Hier zou ik uren over kunnen schrijven. Beetje overdreven. Maar dat bindweefsel en vetweefsel vertelt jou zoveel. En dat zie je dus ook in het straatbeeld. Veel zuurpruim-lijven! Op 50-jarige leeftijd bestaat bijna 50 procent van de vaste lichamelijke structuren uit slakken. Poeweh! Klinkt ‘horrible’, toch?

Vind ik ook op 52 jarige leeftijd. En wat nog vervelender is. Naarmate je ouder wordt, neemt verzuring zo wie zo toe. En bij een verzuurd lichaam horen ook nog eens klachten. Dit wordt van kwaad tot erger. Veel mensen voelen dit aan hun gewrichten en krijgen tegen de pijn en stijfheid bij een doktersconsult weer (verzurende) medicijnen. Wat de verzuring niet verminderd, juist verergerd.

Word geen zuurkool
Ik gun jou een ontzuurd lijf. Geen zuurpruim-humeur. Geen zuurkool-lijf. Lach. Dans. Vrij. Geniet en ontdoe je van die zuren. Creëer een optimaal zuur-base balans in dat prachtige lijf van je. Naast het zure level mag je base level contragewicht brengen in die verzuring van jou. OK. Wat kun je doen? 

Eiwitten heb je nodig, net als koolhydraten. Maar eet er niet teveel van. Met het eten van voldoende groenten, 500 gram per dag en andere aanvullende basische voeding én voldoende dagelijkse vochtinname compenseer de verzuring. Hieronder nog wat praktische handvatten.

Basische voedingsoorten zijn grofweg 

 • alle groenten, fruit en verse kruiden,
 • zure zuivelvarianten,
 • noten en zuidvruchten (ongebrand en ongezwaveld!),
 • kruidenthee, groentesap, vers vruchtensap en water.

Deze mag je dus wat mij betreft als je fijn(er) oud(er) wilt worden opvoeren in je dagdagelijkse leefpatroon.

Liever niet te vaak, te veel:

 • geraffineerde bewerkte voeding/suikers,
 • alcohol en cafeïne,
 • stress omarmen in je leven,
 • roken,
 • medicijngebruik,
 • in je hoofd leven en je gevoel uitschakelen,
 • te intensief sporten (sportverzuring),

It’s al about …… evenwicht, wat jou past.
Bij je leefpatronen (voeding, beweging, stress-relief).
Maar pak die kans na het lezen van dit artikel. Want iedereen is een zuurpruim. Ja ook jij!

Wat mag je nu onthouden?

Om niet als een zuurpruim met dit alles in de dikke stress aan de gang te gaan. Weet dan dat je met vermindering van stress in je systeem al minder verzuring hebt. Doe aan YIN yoga wat inwerkt op je bindweefsel. Gun jezelf Transformational Cupping therapie of andere behandelingen die inwerken op je bindweefsel en dit zuiveren. Plan die agenda niet zo veel. Drink dagelijks 1,5-2 liter vocht (niet de verzurende soorten ……!) en schep meer dan royaal groente op je bord bij elke maaltijd.

O, en let op je suikerinname. Blijf weg, voor zover dat kan in jouw situatie, van medicijngebruik. Dan kom je al heel ver en maak jij geen onderdeel meer uit van die verzurende maatschappij vol met zuurpruimen en zuurkoollijven.

Kortom boost jezelf tot een enorme gezonde hoogte voor een heerlijk Happy & Healthy leven. Kijk niet zo zuur!

Bron: ontzuren.info | SOFH – orthomoleculaire specialisatie detox | viavani.nl 

Karin van Iersel – Pikaar

GASTBLOGGER

Ik ben Karin van Iersel – Pikaar. Vrouw met een dikke kont, brede bovenbenen, een fijne taille en een ijzersterk lijf. Moeder van 2, partner van 1, een enthousiaste levensgenieter, een sportieve HSP (high sensitive person) met een open blik op onze prachtige wereld én haar natuur. Holistisch gezondheidscoach, gediplomeerd OERsterk master coach én Yin Yoga Teacher en Therapeut. En een ervaren Body Confidence coach voor vrouwen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.