Spinaziemuffins: een gezond en heerlijk recept voor het hele gezin (roep ik hard, want dit is het enige baksel van mij dat ze wel eten). Gemakkelijk, gezond én lekker; Dat is hoe ik in het leven sta qua eten. Ik ben zeker geen bakker of kok, ik ben geen foodblogger, maar ik ben wel degelijk een lekkerbek die heel graag gezond eet. Oervoeding. Zonder zooi, toevoegingen en moeilijke ingrediënten die ik niet kan uitspreken.
Overigens is een recept uitschrijven voor mij een flinke uitdaging want ik kook en bak op gevoel met vaak als basis rauwe melk, havermout en een ei. Het varieert dus wat ik daarin doe, en hoe het smaakt.
Favoriete muffins
Deze spinaziemuffins zijn favoriet in ons huis en ik heb dan ook met liefde het recept voor je uitgewerkt. Wanneer ik ze eet? Als ontbijt of als tussendoortje. Ook lekker om in de diepvries te hebben en op te warmen (in de oven dan wel).
Het recept
Ingrediënten:
- 150g glutenvrije havermout
- 100g verse spinazie
- 2 eieren
- 1/2 kop (rauwe) melk
- 1 rijpe banaan
- 2 dadels
- 1 theelepel natuurlijk bakpoeder (ik heb die van Puur Mieke)
- Snufje Keltisch zeezout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C (kijk, ik gooi hem altijd op zijn allerhoogste, want geen geduld en zit dan voor het raampje te kijken, totdat ik denk dat ze goed zijn) en bekleed een muffinbakvorm of glazen schaaltje (zoals ik doe).
Doe de havermout in een blender of keukenmachine, voeg de spinazie, eieren, geprakte banaan, dadels, bakpoeder en dat snufje zout toe (dus álles) aan de havermout in de blender. Mix alles goed tot een glad beslag.
Ik “speel” er dan een beetje mee, want ik kook en bak op gevoel. Soms wat meer melk, soms iets meer havermout erbij. Als je maar een “glad, lekker dikkig beslag” overhoudt.
Verdeel dan het beslag gelijkmatig over de glazen schaaltjes en bak de muffins in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en stevig zijn. Geloof me, zelfs onze kids eten dit (en die zijn niet heel erg fan van mijn gezonde baksels).