3 Ayurvedische tips tegen lentevermoeidheid

Persoon die ontspant met Ayurvedische kruidenbaden om lentevermoeidheid te verminderen.

Met de komst van de lente omhelzen we de vernieuwing van de natuur, waar bloemen bloeien, vogels zingen én de dagen langer worden. Voor velen is dit een tijd van vreugde en weer nieuwe energie die we krijgen van de geluiden, de geuren en de eerste zonnestralen op onze huid. Echter, voor sommigen kan de overgang van de winter naar de lente gepaard gaan met een gevoel van vermoeidheid, bekend als lentevermoeidheid. We kennen vaak wel de winterdepressie- of vermoeidheid, maar lentevermoeidheid is nog niet zo bekend.

Omdat een vriendin van mij hier enorm veel last van heeft, ben ik (als opgeleid Ayurvedisch masseur, dus geen therapeut) er samen met haar ingedoken, maar dan bekeken vanuit de Ayurveda.

In de Ayurvedische traditie wordt lentevermoeidheid beschouwd als een verstoring van de dosha’s – de fundamentele energieën die het lichaam en de geest beheersen. Laten we eens kijken naar de Ayurvedische benadering van lentevermoeidheid en hoe we deze kunnen overwinnen door harmonie te creëren met het seizoen van ontwaken.

Seizoensgebonden Dosha’s en lentevermoeidheid


Volgens Ayurveda is iedereen uniek, met een specifieke combinatie van de dosha’s – Vata, Pitta en Kapha – (doe hier de test welk type jij bent) die de fysieke en mentale kenmerken bepalen. De overgang van de winter naar de lente kan dus een onevenwichtigheid veroorzaken in deze dosha’s, wat resulteert in symptomen van vermoeidheid, lethargie en zelfs emotionele instabiliteit.

  • Vata: In de winter neemt Vata-dosha toe, wat kan leiden tot een opbouw van droogte en kou in het lichaam. Wanneer de lente aanbreekt en de kou langzaam verdwijnt, kan dit resulteren in een gevoel van uitputting en vermoeidheid bij mensen met een verhoogde Vata.
  • Kapha: Aan het einde van de winter kan Kapha-dosha zich ophopen in het lichaam, wat kan leiden tot een gevoel van zwaarte en lethargie. Deze ophoping van Kapha kan zich voortzetten in de lente, waardoor mensen zich vermoeid en sloom voelen.
  • Pitta: Pitta-dosha, hoewel minder prominent in de winter, kan in de lente uit balans raken als reactie op de verhoogde warmte en vochtigheid. Dit kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid en uitputting bij mensen met een verhoogde Pitta.

Het herstellen van de balans?

Om lentevermoeidheid te overwinnen en harmonie te creëren met het seizoen, kunnen dus diverse Ayurvedische principes worden toegepast. Ik zet een aantal van mijn favorieten op een rij voor je:

  • Dieet: Pas je dieet aan om in overeenstemming te zijn met het seizoen. Eet licht verteerbaar (seizoens) voedsel, zoals gestoomde groenten, granen en peulvruchten. Vermijd zwaar, vettig voedsel dat de spijsvertering belast.
  • Kruiden: Gebruik Ayurvedische kruiden om de energie te verhogen en het lichaam te ondersteunen tijdens de overgang naar de lente. Ashwagandha, ginseng en triphala zijn enkele voorbeelden van kruiden die nuttig kunnen zijn.
  • Dagelijkse routine (Dinacharya): Volg een dagelijkse routine die in overeenstemming is met de principes van Ayurveda. Dit omvat bijvoorbeeld een regelmatig slaapschema, het opnemen van rustgevende activiteiten zoals stilte, wandelen, meditatie en yoga, en het vaststellen van een regelmatig eetpatroon.
  • Kruidenbaden (Svedana): Neem regelmatig kruidenbaden om het lichaam te ontspannen en de circulatie te bevorderen. Deze baden kun je vaak zelf klaarmaken, en zijn met recht (geloof me) een weldaad voor je lichaam en geest.

Door deze Ayurvedische principes toe te passen, kunnen we beter met onze lentevermoeidheid omgaan en het gevoel van vitaliteit (energie) en levensenergie herstellen om zo mee te gaan in het natuurlijke ritme van het leven.

** noot: Let op, ga nooit zomaar alleen hiermee aan de slag, zoek altijd een professional die met je meekijkt.

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.