Je hormonen over de flos door deze 3 voedingsmiddelen

voeding en hormonen

Van deze 3 voedingsmiddelen wist je vast niet dat ze je hormoonbalans verstoren.

Maar eerst: wat zijn hormonen en waar zorgen ze voor?

Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Hormonen zijn chemische stoffen die door bepaalde klieren en weefsels in ons lichaam worden aangemaakt. Ze worden verspreid via het bloed en doen op verschillende plaatsen in het lichaam hun werk.

Ze zijn verantwoordelijk voor de regulatie van verschillende lichaamsfuncties, waaronder groei, stofwisseling, voortplanting en emoties.

Raken je hormonen uit balans, dan kunnen ze je lichamelijke en emotionele gezondheid beïnvloeden. Een aantal gevolgen van hormonale disbalans zijn gewichtsveranderingen, onregelmatige menstruatie, vermoeidheid, stemmingswisselingen, acne en andere huidproblemen, haaruitval, onvruchtbaarheid en verminderde libido.

Maar wat schopt onze hormoonbalans dan zo in de war?

Hieronder hebben wij een aantal boosdoeners die een grote rol spelen in jouw (hormonale) leven op een rijtje gezet. Dit zijn voornamelijk voedingsmiddelen waarvan wij dachten “Huh, maar dit eten we super vaak, hoe kan dat dan?”. We willen deze graag met jullie delen.

Sojaproducten

Laten we beginnen met de producten waar het volgende in verwerkt zit: soja! Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan sojamelk, sojayoghurt, sojaboter, maar ook aan vegetarische burgers. Deze burgers worden namelijk ook grotendeels gemaakt van soja.

Soja kan schade toebrengen aan je oestrogeen omdat  soja jouw oestrogeen (fyto-oestrogeen) nabootst en daarom het normale oestrogeen blokkeert. Hierdoor blokkeert het de receptoren waar het hormoon normaal aan zou binden. Daarnaast verstoort het ook nog een aantal andere hormonen als gevolg van een verhoogd oestrogeen en een afnemend testosteron.

Veel voorkomende symptomen hiervan bij vrouwen kunnen zijn: onregelmatige menstruatie, zwelling en gevoeligheid in borsten, niet in staat om gewicht te verliezen, problemen met slapen, stemmingswisselingen en een laag energieniveau.

Bij mannen kan het zich uiten in erectiestoornissen, gynaecomastie (groei van het borstweefsel) en onvruchtbaarheid, dus voor de man dus echt zo min mogelijk soja! Heb je een kinderwens? Vermijd dan zoveel mogelijk soja producten.

En dan hebben we ook nog niet gekeken naar de giftige pesticiden die op dit gewas kunnen zitten. Deze kunnen hierdoor ook weer zorgen voor een hormonale onbalans.

Plastic flesje (waterflesjes)

Hoe vaak drink jij even snel een slokje water uit een plastic flesje? En waarschijnlijk ook nog omdat je denkt goed bezig te zijn met het drinken van mineraalwater. Geloof het of niet, maar er zijn aanwijzingen dat het drinken uit een plastic flesje een negatief effect kan hebben op je hormonen. Sommige soorten plastic bevatten namelijk chemicaliën die bekend staan als “weekmakers” of ftalaten. Deze chemicaliën kunnen lekken in het drinkwater, vooral als het water lange tijd in het flesje zit of als het flesje wordt blootgesteld aan warmte of zonlicht.

hormonen plastic flesjes

Deze ftalaten (ja, dat schrijf je echt zo) kunnen de hormoonbalans verstoren en kunnen bijdragen aan hormonale problemen zoals verminderde vruchtbaarheid en verminderde testosteronniveaus. Hoewel de hoeveelheid ftalaten die lekken in het drinkwater relatief klein is, kan langdurige blootstelling aan deze chemicaliën in combinatie met andere omgevingsfactoren bijdragen aan de risico’s.

Het is daarom aan te raden om plastic flessen zoveel mogelijk te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor alternatieven zoals roestvrijstalen flessen of het liefst glazen flessen. Deze opties zijn namelijk veel beter. Als je toch een plastic flesje gebruikt, zorg er dan voor dat je het flesje niet lang bewaart en niet blootstelt aan hitte of zonlicht.

Zuivel

Zuivelproducten zijn een bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en vitamines, maar er is ook veel discussie over de effecten van zuivel op de hormoonbalans. Een van de hormonen die namelijk veel in zuivel voorkomt, is wederom weer oestrogeen. In zuivelproducten, vooral melk, kan oestrogeen in de vorm van oestrogenen zoals estradiol en estrone worden gevonden.

zuivel en hormonen

Het is wel belangrijk op te merken dat het oestrogeengehalte in zuivelproducten laag is in vergelijking met de hoeveelheid oestrogeen die door het lichaam wordt geproduceerd.

Het consumeren van zuivelproducten kan leiden tot een toename van oestrogeenniveaus in het lichaam, vooral bij vrouwen die al verhoogde oestrogeenspiegels hebben. Dit kan mogelijk de hormoonbalans verstoren, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Een teveel aan oestrogeen kan bijvoorbeeld bij vrouwen leiden tot onregelmatige menstruatiecycli, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Bij mannen kan een verhoogd oestrogeengehalte leiden tot verminderde vruchtbaarheid en borstvorming.

Hoewel zuivelproducten voedingsstoffen bevatten die belangrijk zijn voor een gezond dieet, kunnen ze bij sommige mensen mogelijk de hormoonbalans verstoren. Het is aan te raden om matig te zijn in de consumptie van zuivel en te kiezen voor biologische en hormoonvrije opties om de blootstelling aan hormonen te verminderen.

Meer weten?

Deze drie voedingsmiddelen kunnen dus een grote rol spelen bij de hormoonhuishouding in je lichaam en kunnen dit proces ook behoorlijk verstoren.

We hebben nog een leuke boekentip voor je die van A tot Z vertelt over je hormonen, wat de grootste boosdoeners zijn van je hormonale disbalans en hoe je je balans weer terug kunt vinden met een stappenplan. Aanrader dus!

Ewbank-Reijs, V. (2018). Herstel je hormonen in 10 stappen.

Zijn jullie nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp? Laat het ons weten!

Bronnenlijst

BodySwitch. (2022, 22 maart). Hormonale disbalans testen – Body Switch. Body Switch.
Ewbank-Reijs, V. (2018). Herstel je hormonen in 10 stappen.
L. (2022). Hormoonbalans: 10 manieren om je hormonen weer in balans te krijgen. In Leef Puur Natuur.
Reijs, V. (2019, 25 april). Deze voeding is funest voor je hormonen (en kun je maar beter niet eten).

Inspirerend boek:

Dewy Leendertse

Stagiaire Dewy schrijft de komende 12 weken "lekker" met ons mee! Ook ondersteunt ze Wendy & Rachelle binnen het halfjaar(zelfontwikkeling) programma van Mindshifters. Ze woont in Zeeland, is dol op ezels en studeert psychologie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.