Foto’s delen van je kinderen op Social Media?

Trots een foto van je kind op Social Media plaatsen? Content maken met je kinderen voor op Instagram, een leuke “we-zijn-een-dagje-weg” foto voor op Facebook, op het strand spelend met een emmertje, het zou moeten kunnen. Toch? 

Logisch! Je wilt laten zien welk talent je kind heeft, hoe ongelofelijk leuk, grappig, mooi je kind is en dat mag de wereld weten. Zelf heb ik er bewust voor gekozen om onze (toentertijd kleine) kinderen niet te delen op Social Media en ik deel graag met je waarom we dit besloten hebbben.

De gevaren

Ik ben actief op Instagram en TikTok en geniet van de mooie kanten van Social Media. De verbinding (soms met mensen over de hele wereld), de inspiratie en gewoonweg het vermaak. Toch weet ik dat er ook een andere kant is. Een kant waarbij een printscreen gemakkelijk gemaakt is en jouw kind ‘weet-ik-waar’ terecht komt. Zoek maar eens op het internet hoe vaak dit voorkomt, daar schrik je van. 

Justine Pardoen van het bureau Jeugd en Media: “Niet alleen strandfoto’s, maar ook foto’s waar de schattigheid van een kind vanaf straalt zijn gewild materiaal voor criminelen.” Arda Gerkens, directeur van het EOKM zegt in hetzelfde interview voor het AD: ”Gezichtjes van kinderen kunnen trouwens ook gemakkelijk worden uitgesneden en worden gefotoshopt.”

Tieners

Fast forward anno nu: Onze grotere kinderen hebben inmiddels zelf Social Media kanalen en dat brengt weer een geheel andere dimensie. Sowieso zijn de kanalen privé, maar eerlijk? Dat zegt natuurlijk eigenlijk niet zoveel. Een klasgenoot kan ook een printscreen maken met de verkeerde bedoelingen. Daarom monitoren wij dit scherp en praten we er geregeld over met onze kinderen, wat in mijn optiek steeds belangrijker wordt naarmate ze ouder worden. Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen… ? Precies!

Noot tussendoor: ook al zijn onze kinderen nu tieners, ik deel ze nog steeds niet herkenbaar op mijn kanalen om de redenen die ik in deze blog beschrijf.

Spiritueel

Als laatste geloof ik heilig dat de ogen de spiegels zijn van de ziel. Als medium weet ik dit uit ervaring. Als ik een reading doe, kijk ik namelijk in de ogen van de mensen (altijd met toestemming) of in de ogen van de mensen wiens foto ik lees (ook met toestemming) en daar lees ik veel. Ik weet uit eigen ervaring dat er mensen zijn die dit zonder toestemming doen, en dat is dus ook een reden waarom wij onze kinderen niet delen op mijn kanalen. Het onzuiver werken met energie is voelbaar en die persoon op de foto kan hier dan ook serieuze klachten van krijgen (denk slaapproblemen, gedragsproblematiek, moeheid, een unheimlich gevoel). 

Ook dat heb ik al meerdere keren meegemaakt.

Zijn kinderen content?

Daarom deel ik onze kinderen niet herkenbaar op mijn kanalen. Kinderen zijn in mijn ogen geen content en ik vraag mezelf af of het überhaupt in het belang van het kind is om ergens online te staan? Want wat heeft een kind eraan dat ze gedeeld worden op het internet? O, en natuurlijk ben ik ook trots op onze kinderen als ouder, maar dat zien ze dan later terug in de fotoalbums die we voor ze hebben gemaakt en als ze een van die foto’s online willen zetten, moeten ze dat zelf weten.

Noot

Ik voel dat dit onderwerp reacties uitlokt -hierboven staat enkel mijn mening beschreven- en ik ben ook van mening dat iedereen deze beslissing zelf maakt of je wel of niet je kinderen deelt op Social Media. Ik ben daarom ook zeker benieuwd hoe jij dit ziet en ervaart? *respectloze reacties worden verwijderd*

Ik heb via mijn Instagram een aantal polls uitgedaan en dit waren een aantal van de (meer dan 100!!! reacties die ik (natuurlijk anoniem deel):

Op de vraag of mensen hun kinderen wel of niet op Social Media deelden kwam er uit de poll het volgende:

419 JA

328 NEE

49 NVT 

Hierbij een aantal reacties (van de 100+ reacties) toen ik vroeg of ze wilden delen waarom wel/niet:

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.