5x (realistische) tips om direct mee te besparen deze herfst/winter

Dit soort artikelen zijn BOOMING vandaag de dag, want we willen allemaal besparen. Nu lees ik ook veel tips die niet altijd realistisch zijn (zoals een extra blok hout op een houtkachel die je niet hebt en 5000 euro kost om te laten installeren), en daarom dacht ik.. Laat ik mijn tips eens delen. Tips die echt iets hebben gedaan voor ons gezin (“iets hebben gedaan” = besparen).

FIRST THINGS FIRST

Om bij het begin te beginnen. Ik woon samen met mijn gezin in een monumentaal pand in Middelburg. (nog) Niet heel duurzaam, wel heel leuk. Ons gezin (nu) bestaat uit (naast mezelf): Man (Alex), dochter (15), zoon (17), twee honden (Joep en Saar) en een kat (Jet).

Wij hoeven onszelf geen zorgen te maken over het wel of niet kunnen betalen van rekeningen, dus de insteek van dit blogartikel is je nu direct duidelijk. Er mag veel dankbaarheid zijn als je deze tips kunt integreren in je leven (voor wat voor reden dan ook), zonder dat daar angst of zorgen aan te pas komen. En dat is er.

TERUG NAAR DE NATUUR?

Vanuit mijn wereldbeeld vind ik het goed dat we als gezin kijken waar we kunnen besparen, verduurzamen, omdat het ons dichter bij (en respect voor) onze natuur brengt.

Wij zijn, anno 2022, niet (allemaal) meer één met de (en ons eigen) natuur. Als het koud is zetten we simpelweg de verwarming hoger en als het te donker wordt in huis, dan gooien we alle lichten aan. Maar… Wat zou er gebeuren als we de seizoenen volgden? In de winter vroeger naar bed gaan, omdat het buiten eerder donker is? Leven met de seizoenen brengt ons terug naar onze eigen natuur.

Dat gezegd hebbende, mijn tips!

TIP 1: Op kou kun je jezelf kleden

Uitzonderingen daargelaten, kun je jezelf kleden op kou. Vorige week zei mijn dochter, “Ik heb het koud.” Ze stond voor me op blote voeten, in een t-shirt. Tja. Dan snap ik dat je het koud hebt. Ik heb het gehele gezin THERMO-HUISPAKKEN cadeau gedaan. Met geitenwollensokken (die zijn me een partij warm). En JA, deze hebben ze ook in kekke designs (ik heb 2 tieners thuis, dus i hear you).

Deze onesies heb ik. Ja, ze zijn prijzig, maar ook mega duurzaam.
Noot vanuit mijn gezin: ik ben de enige in dit huis die deze draagt. Zij hebben een meer ‘een trainingspak.

Besparing:
De verwarming kan door het dragen van deze kleding een paar graden lager.

TIP 2: Een timer in de douche

Het klinkt flauw hè? Een timer in de douche. Maar… Serieus. Het geeft je zoveel inzicht én het heeft ons al heel wat euro’s bespaard (is ook nog eens beter voor het klimaat). Deze timer heb ik besteld via het waterschap en die hang je vervolgens in de douche.

Besparing: Iedereen doucht nu bij ons 4 minuten waar we voorheen zeker 10 (!!) minuten per persoon onder de douche stonden. Eén minuut douchen kost je 6 liter water (normale douche) náást je gasverbruik, dus tel uit je winst?

Regen-, normale- of waterbesparende douche?

Heb je trouwens een regendouche? Schakel dan over naar een normale douchekop, want een regendouche kost 15 liter water per minuut (in plaats van 6 liter). Wij kochten voor ons gezin een waterbesparende douchekop (en nee, we hebben geen “pisstraaltje”).

Mocht je het overigens aandurven (ik doe het zelf om de dag): koud douchen!

Onze douche doet er 50 seconden over om op te warmen. Wanneer ik koud douche (om de dag) sta ik onder die eerste minuut (reeds ingezeept) om daarna ruimte te maken voor een “warm-doucher“.

Op de andere dagen vangen we het water (50 seconden is bijna 6 liter water hè?) op in een jerrycan om het voor andere doeleinden te gebruiken.

Planten water geven bijvoorbeeld.
Toilet doorspoelen.
Ramen zemen.
Schoonmaken.

Leuk weetje, hedendaagse schoonmaakproducten zijn doeltreffender bij lauw of koud water.
Bron.

TIP 3: Stekkers uit stopcontacten

Haal alle stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Denk hierbij aan: het koffiezetapparaat, de waterkoker, de radio, opladers, schemerlampen etc. Dit bespaart je echt op jaarbasis. Een oplader een gehele dag in het stopcontact laten zitten, kost je 0,25 cent per dag (per stekker). Reken maar uit wanneer dit tien apparaten zijn per dag en dan op jaarbasis (bron: Essent).

TIP 4: Kortere programma’s

Wij gebruiken zelf geen droger, maar ik snap dat dit niet voor iedereen een optie is. Het kost je wel 2,27 euro per droogbeurt, just saying (bron: Nibud). Wat wij doen is wassen (dus ook de vaatwasser) op kortere programma’s.

Op mijn wasmachine heb ik een wasprogramma van 20 minuten en dat kost ons veel minder water dan wanneer de wasmachine twee uur draait. Wordt het dan wel schoon? Tja, hoe vies zijn we eigenlijk? Onze was ruikt, óók na 20 minuten wassen, lekker en is schoon.

Eco wassen, koud wassen?

O, onze apparaten draaien dus niet op de welbekende eco programma’s. Ik kijk naar de tijd waarop een machine aan staat, daar zit je besparing (niet alle eco programma’s zijn daadwerkelijk eco is mij door onze monteur verteld).

Wist je trouwens dat 90% van de energie die een wasmachine gebruikt gaat naar het opwarmen van het water? Je hoeft dus niet altijd warm te wassen.
Dit artikel vond ik helpend.

TIP 5: Temperatuur van je cv-ketel

Dit hebben wij, samen met onze monteur, vorige week gedaan.
“Je cv-ketel staat ingesteld op een bepaalde temperatuur. Vaak is dat 80 graden. Met zo’n hoge temperatuur werkt je hr-ketel minder zuinig. Nu blijft je huis ook wel warm met een cv-temperatuur van 60 of misschien zelfs 50 graden. Zo hoeft je verwarmingswater niet zo heet te worden. Daardoor kan de hr-ketel zuiniger branden en bespaar je op gas.

Bron: Milieucentraal

Extra tips

Goed. Ik ben nu toch bezig. Nog wat extra kleine tips (die je vast al kent).
“Deuheur dicht..” roep ik altijd naar onze kinderen. Deuren dicht, zodat het minimaal tocht. Nog eentje: Zet de oven open (als deze net gebruikt is en dus nog warm). Deze warmte pak je mee (wij hebben een open keuken en dat is echt fijn).

Hang een gordijn (dikke stof), dat je bij veel kringloopwinkels kunt halen, voor de voordeur (waar het vaak tocht) én koop eventueel een terracotta verwarming. Wij kochten er twee voor in de woon/eetkamer en zeker in de herfst werkt het heel goed om op deze manier de verwarming langer laag te houden.

Niet iedereen is er fan van (sommigen vinden het zelfs gevaarlijk), maar wij wel. Laat je overigens goed informeren (lees jezelf in) wanneer je dit gaat gebruiken. Blijf er áltijd bij (blaas de kaarsen uit als je de ruimte verlaat) en ventileer dagelijks goed. *gebruik op eigen risico*

Tot slot… Buiten koken?

Dit waren mijn tips. Vanuit mijn perspectief. Het zet mijn gezin aan tot nadenken, we zijn samen bezig over het onderwerp verduurzamen, we besparen én ik kom hierdoor (laat ik niet over mijn gezin praten met deze uitspraak) veel dichter bij mijn eigen natuur.

Vanaf volgende week gaan we ook buiten koken (als het droog is natuurlijk) … Over terug naar je natuur gesproken… Hoe dat bevalt? Dat deel ik later.

Voor nu besef ik mezelf dat het rijkdom is om zonder zorgen hiermee bezig te zijn en dat besef ik mij serieus elke dag.

Heb jij nog tips voor ons?
Laat ze dan achter in een reactie onder dit bericht.

*dit blogartikel is niet gesponsord. Alle informatie komt vanuit de research die wij zelf hebben gedaan en wat werkt voor ons. Laat je inspireren maar doe altijd zelf je research met eventueel een expert.

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

2 Comments
  1. Ja de tip wat meer research doen voor je iets schrijft.
    Korte wasprogramma’s zijn namelijk het minst zuinig.
    Je zou denken dat een snel wasprogramma het zuinigst is omdat deze het minst lang duurt. Echter verbruikt deze stand het meeste omdat de temperatuur hoger en het het proces sneller is, wat het meeste energie kost. Daarnaast wordt het aangeraden om de trommel niet vol te stoppen wanneer je voor een kort wasprogramma kiest, waardoor het nog minder zuinig is! De temperatuur heeft uiteindelijk het meeste invloed op het energieverbruik.

    Een ecoprogramma is om de omgekeerde redenen juist een zuinig wasprogramma. Het wast op een lagere temperatuur, maar doet er langer over om dit te compenseren en de was goed schoon te krijgen en vlekken te verwijderen. Daarnaast is het waterverbruik soms ook minder. Heb je een wasje dat niet te vuil is? Kies dan voor een normaal wasprogramma op een lage stand.

    Andere manieren om te besparen is door altijd met een volle trommel te wassen, door de juiste dosering wasmiddel te gebruiken en door gebruik te maken van eventuele daluren.

    1. Hoii,

      Dank je wel voor je bericht en het lezen van mijn artikel, tips. Super! 🙂

      Wij wassen op het korte programma op 30 graden en dat is bij onze machine het meest voordelig. Dit hebben we uitgezocht via onze slimme meter, en zo konden we berekenen dat dit voor ons het beste werkt.

      Door een maand het één te proberen en een maand het ander.
      Zo kwamen we tot deze besparing.

      Er gaat overigens 4 kilo was in, en dat is wat we normaliter ook erin zouden doen.

      Maar ik snap ook dat het voor elke machine ander is, onze monteur heeft ons deze tips gegeven, maar zei er inderdaad bij dat dit niet voor alle machines hetzelfde is.

      Wij wassen overigens alleen maar op lagere temperaturen met af en toe een een hogere voor de leidingen.

      Het is natuurlijk altijd een kwestie van proberen en meten.
      Dit was wat voor ons werkt, maar dat hoeft natuurlijk voor jou niet te werken.

      Blij dat je weet wat er voor jullie wel werkt, zodat we allemaal op onze eigen manier kunnen besparen.

      Nogmaals, dank je wel voor je bericht en het lezen van mijn blog.

      Liefs Rachelle

Leave a Reply

Your email address will not be published.