5x VOORDELEN VAN ELKE DAG 3 STILTE MOMENTEN (MET OEFENING)

In ons leven hebben we te maken met diverse soorten -en veel- ruis (zoals interne- en externe ruis). Interne ruis zijn bijvoorbeeld (pieker)gedachtes die heel zwaar kunnen wegen en externe ruis zijn prikkels uit je omgeving.

Heb jij vaak tranende ogen, vermoeidheidsklachten en voel je jezelf overprikkeld?
Vind je het lastig jezelf te focussen en ervaar je steeds minder energie? Slaap je slecht in en/of door?

Dan is de kans groot dat jij veel ruis ervaart en is het wat mij betreft tijd om stilte momenten in je leven te gaan bouwen. Die momenten filteren namelijk de ruis en brengen je terug bij jezelf. De stilte maakt dat je meer in contact komt met jezelf. Op die manier sluit je de wereld even buiten en geef je jezelf (lichamelijk en emotioneel) rust.

Hoe ik dit weet?
Omdat ik al jaren 3×3 momenten per dag stilte momenten pak en als notoire piekeraar (niet meer dus) weet wat voor voordelen dit heeft. Ik vertel je meer over hoe ik het zie!

Wereld buiten sluiten

De wereld buiten sluiten is mi nodig om ons brein rust te gunnen in een wereld als deze, waarin we worden geleefd door externe factoren zoals Social Media, ‘series bingen’, drukke omgevingen zoals parken en pretparken en alle apps die er zijn om ons het leven ‘gemakkelijker’, maar eigenlijk zoveel moeilijker te maken. 

3×3 minuten stilte per dag

Het is tijd om ons brein rust te gunnen. Hoe? Door elke dag 3 stilte momenten in te plannen. Ik heb (had, want nu doe ik mijn momenten bij de ezels) al jaren elke dag 3 vaste stilte momenten van 10 minuten (dus 30 minuten in totaal) per dag en dat heeft mijn leven veranderd. Compleet. 

Ik was een notoire piekeraar en werd geleefd (liet mezelf leven) door Social Media én mijn omgeving. Totdat ik 3 stilte momenten per dag ging nemen. Bewust. Ik begon met 3x 3 minuten (ochtend-middag en avond) en bouwde dit op naar 3x per dag 10 minuten stilte.

Meer drukte in je leven? Dan meer stilte. 

Wat heeft het mij opgeleverd? 

  • Meer innerlijke vrede
  • Zoveel meer rust in mijn hoofd
  • Meer zelfkennis
  • Bewustwording
  • Meer energie
  • Gewoonweg een gezondere (innerlijke) leefstijl.

    Ik kan je vertellen dat ik niet langer pieker, serieus, en veel meer innerlijke rust en vrede ervaar in mijn leven. Maar ook dat ik door al de poeha die gedeeld wordt op Social Media heen kijk en ook online een community heb gecreëerd die wel diepgang biedt en verbinding (en de poeha buiten sluit).

    Door deze stilte? Ja, door wat deze stilte teweeg bracht. Als je namelijk écht gaat luisteren naar je lichaam en in gesprek gaat met jouw ziel. Dit verandert je leven ten goede.

Zeg nu eerlijk?

Wat is nu 9 minuten per dag voor jezelf op meer dan 8 uur waarbij je alleen maar met apparaten en andere mensen bezig bent?

Oefening

Start met 3x 3 minuten stilte per dag. Kies een moment dat voor jou fijn is, zoals wanneer je wakker wordt (ga wel zitten dan, voordat je weer in slaap valt) of tussen de middag ergens in de natuur. Het avond-moment doe ik zelf in mijn bed voor het slapen gaan, want dan slaap ik beter.

Belangrijk is dat je geen (begeleidende) muziek opzet en je ogen dicht hebt. 

Waarom geen muziek? Omdat je zo min mogelijk afgeleid wilt worden en je brein echt rust wilt gunnen. Stilte = Stilte. Omgevingsgeluiden niet meegeteld overigens, die mogen er wel zijn. 

Zoek een fijne plek om te zitten of te liggen en zet desgewenst een timer. Sluit je ogen en zit en/of lig 3 minuten in stilte. Kijk eens wat er gebeurt, wat je voelt?

Probeer ook geen oordeel te hebben over wat je voelt. Veel gedachten? Het is wat het is. Zit dan 3 minuten met deze gedachten (je zult merken dat het per moment minder wordt).

Tip: Schrijf na deze 3 minuten eens op wat het is dat je voelde. Wat ging er door je heen? Zo kun je een stilte-dagboek bijhouden de eerste weken om meer inzicht te krijgen.

EN… Wat is nu 9 minuten op een hele dag?
Geloof me, als je dit volhoudt… Ga je echt verschil ervaren. 

Succes! 

Laat je me via Instagram weten hoe het gaat?

PS: binnenkort lanceer ik mijn mini-cursus Stilte op mindshifters.nl. Wil jij als eerste een seintje als de cursus beschikbaar komt? Schrijf je dan hieronder in, dan hoor jij als eerste (soms met leuke kortingen!) dat de cursus te boeken is.

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.