3x waarom tong schrapen gezond voor je is vanuit de Ayurveda

Ik ben een notoire tongschraper. Twee keer per dag schraap ik die “aanbaklaag” die we allemaal opbouwen gedurende de dag/nacht eraf. Bacteriën. Dit doe ik al jaren overigens en was daarom ook verrast dat mijn tandarts tijdens mijn laatste controle vroeg, “schraapt u uw tong elke dag?” 

Zeker. Beste kind van de klas (haha).

Jaren geleden begon ik daar mee, toen ik mezelf meer ging verdiepen in Ayurveda en het heeft mijn leven toch wel veranderd. Wat ik gemerkt heb, is dat mijn mondhygiëne erop vooruit ging, maar ook dat ik minder snel verkouden ben.
Plus, ik vond mijn tong veel leuker zonder aanbaklaag. Vanuit de Ayurveda heeft het nog zoveel meer voordelen, die ik graag met je deel.

Nog 1 tip, de tongschraper van het merk Maharishi Ayurveda is mijn favoriet, verkrijgbaar via www.ayurveda.nl 

Je tong schrapen is dus een bekend Ayurvedisch gebruik voor je mondhygiëne, omdat je tong namelijk de voedingsplek is voor veel bacteriën. 

Slechte adem

Een van de voordelen is dan ook dat je minder snel een slechte adem hebt, die ontstaan vanuit de bacteriën in je mond. Je tong reinigen met je tandenborstel heeft overigens weinig nut, omdat je daarmee de bacteriën niet wegneemt, maar ze juist verplaatst en ze op deze manier ook in je tandenborstel gaan zitten met alle gevolgen van dien.

Voorkomen van ziekte / verkoudheid 

Die aanbaklaag op je tong wordt ook wel gezien als dat je ‘Ama’ in je lichaam hebt, giftig afval van onverteerd voedsel. Binnen de Ayurveda wordt dit beschouwd als het beginstadium van ziekte en daarom is het belangrijk dat je die laag weg schraapt. 

Spijsvertering

Daarbij bevordert het ook de spijsvertering en masseert het schrapen de bijhorend organen. 

Voor mij genoeg redenen om te starten met schrapen. Wanneer je vanuit de Ayurveda kijkt en dan vooral naar de dosha’s (doe hier de Dosha test) zou je eigenlijk een gouden- zilveren- of koperen tongschraper nodig hebben (vata, pitta of Kapha), maar goedkoper is een roestvrij stalen tongschraper voor alle dosha’s.

tong schrapen

Hoe schraap ik eigenlijk?

Elke ochtend en avond voor het tandenpoetsen schaap ik (2x per dag). Plaats de schraper achter op je tong en schraap langzaam naar voren. Dit herhaal ik zo’n 4-6 keer afhankelijk van wat er “vanaf komt”. 

Dit duurt 15 seconden, dus voor de tijdsinvestering hoef je het niet te laten. En serieus? Kijk eens wat je van je tong afschraapt?! Daar schrik je, vooral de eerste keren, van!

Voor mij is dit een gewoonte die ik trouw tijdens mijn ochtend- en avondroutine doe. Nu ben ik wel benieuwd, schraap jij ook (al) jouw tong?

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.