3 tips die je helpen bij meditatie

Meditatie is voor mij een fijne tool waarbij ik mijn aandacht richt op nu, zonder oordeel over wat er je voelt of wat er speelt in jouw leven. Het is voor mij de manier om mijn geest te kalmeren en echt te ontspannen in deze ‘prikkel-rijke’ wereld. Een moment van bewustzijn. Stilte. Een moment van uitademen en gewoonweg zijn.

Dat hoeft overigens niet in kleermakerszit op een yogakleedje met wierook aan, hè? Dat kan op welke manier dan ook. Zittend op een bankje in de natuur, liggend in bad, onder de douche of in bed.

Maar hoe mediteer je nu?

Wat ik vaak merk, als ik vrouwen begeleid tijdens die eerste meditaties, is dat er heel moeilijk over gedacht wordt. De verwachtingen liggen hoog. We willen direct stilte ervaren en herboren uit een meditatie komen. Helaas is de werkelijkheid anders. Mediteren is een werkwoord en dat betekent oefenen. Practice makes perfect.

Daarbij kun je tijdens een meditatie diverse technieken gebruiken, zoals het richten van je aandacht op je ademhaling, het herhalen van een mantra, of het visualiseren van een rustgevende omgeving, die je helpen. Het doel van meditatie is voor mij puur je bewustzijn vergroten, stress te verminderen en innerlijke rust te vinden en vast te houden (ook gedurende de momenten die je niet mediteert).

Meditatie kan daarnaast ook helpen om je concentratie en creativiteit te verbeteren en bovenal is mediteren een persoonlijke ervaring, een moment voor jezelf, zonder regels of vereisten om het te doen. Het belangrijkste is om een rustige plek te vinden waar je niet gestoord wordt en om jezelf open te stellen voor de ervaring wat er dan ook mag ontstaan (dus JA, ook wanneer je gek wordt van de gedachtes in je hoofd).

Hoe kun je zorgen voor een fijne meditatiesessie?

Ik geef je 3 tips die ik zelf graag toepaste toen ik net startte met mediteren.

1. Begin met korte(re) meditatiesessies: Het is makkelijker om een meditatiemoment op te bouwen als je begint met korte sessies van drie, vijf tot tien minuten per dag. Naarmate je comfortabeler wordt met meditatie, kun je de duur van je sessies verlengen.

2. Focus op je ademhaling. Een van de belangrijkste aspecten van meditatie is het richten van je aandacht op je ademhaling. Concentreer je op je ademhaling (zonder die te willen veranderen) en probeer je gedachten te laten passeren zonder erop te reageren. Het is zoals het is, en je hoeft niets te veranderen. Dit helpt je om je geest te kalmeren en je gedachten te ordenen.

3. Maak het een dagelijkse gewoonte. Om de voordelen van meditatie te ervaren, is het belangrijk om het regelmatig te beoefenen. Probeer om elke dag op hetzelfde tijdstip te mediteren, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of voordat je gaat slapen. Zo wordt meditatie een gewoonte die je helpt om je dagelijkse leven te verbeteren.

Maak plezier

En weet je? HAVE FUN WITH IT. Maak plezier, speel er mee. Lach om je hoofd dat soms vol gedachtes zit en niet “uit” lijkt te willen. Het is wat het is. Je hebt ook ooit leren lopen door te vallen, dus ook het mediteren kun je leren.

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.