Van rustdag naar actieve start van de weekdag

hoe plan je je week

Mindshifters.nl wordt veel gelezen door mensen met een druk, sensitief, actief, creatief en soms chaotisch brein.

Er is niet 1 manier om dat drukke brein rust te geven. Zo is er ook niet 1 universele manier om structuur en overzicht te creëren. 

Zo heeft Wendy jaren gezocht (en vooral geëxperimenteerd) hoe ze structuur, overzicht en routines in haar leven heeft die niet conflicteren met haar drang naar vrijheid en afwisseling. 

Ook Charlotte heeft onderzocht en ervaren op welke manieren zij haar drukke, creatieve en soms chaotische brein kan geven wat het nodig heeft. 

Hoe zij dat doet, deelt ze hieronder in dit artikel. We zijn ook benieuwd hoe jij dat doet. laat je het ons weten onderaan in de comments of op een van onze social media kanalen? 

En de week start op…… ZONDAG!

De zondag beschouw ik als de 1e dag van de nieuwe week. En dat betekent zeker niet dat ik niet mag uit(slapen)rusten!

De zondag is voor mij dé dag om een overzicht te maken van mijn lunch en avondeten voor de rest van de week. Ik probeer alle boodschappen in huis te hebben dus bestel op woensdag de boodschappen met het bezorgmoment op zondag (liefst in de ochtend als ik uitgebreid ontbijt) en ik eventueel in de middag nog even iets kan halen als ik toch wat vergeten ben.

Het uitpakken van de boodschappen vind ik heerlijk. De ingrediënten voor een maaltijd stop ik bij elkaar in een bak zodat ik niet hoef te zoeken op het moment dat ik het nodig heb en mijn kinderen weten dat ze de paprika met rust moeten laten omdat deze bij een recept hoort!

Prep your meal, darling

Bij het opruimen check ik direct de houdbaarheidsdatum. Een volgende (nog niet genomen) stap is meal prepping. Ideaal voor mij omdat ik tot 18.00 uur werk en dan alleen nog maar de maaltijd hoef op te warmen maar goed, blijkbaar niet noodzakelijk genoeg. Wendy heeft daar een goede blog over geschreven: “Jezelf in beweging krijgen, stoppen met uitstellen en doen wat nodig is”.

Dikwijls vind je mij met een grote kop Latte geïnstalleerd op de bank tussen laptop, aantekeningenboekjes, to-do ist, kleur pennen en agenda. Het maken van mijn weekplanning is inmiddels zo verankerd op de zondag dat het vanzelf gaat en ik gerust op donderdag kan roepen; “Zondag weet ik of ik kan, heb de nieuwe week nog niet helder”.

Heb inmiddels wel geleerd om mijn planning niet om 9 uur ‘s avonds te doen. Om één of andere reden krijg ik dan stress en kan ik niet meer helder denken.

Bezem door je inbox

Wat ik heel fijn vind is het opruimen van mijn inbox. Dit doe ik al voor een deel bij het maken van mijn planning maar ik kan gerust nog wat inschenken en dan alle Pinterest mails doorspitten (deze bewaar ik trouwens in een aparte map) ik kan mij daar helemaal in verliezen.

Helemaal blij word ik als ik daarna op tv een woonprogramma kijk. Al stuitert kom ik van de bank omdat ik barst van de ideeën. Om deze eerst maar eens te toetsen aan de werkelijkheid (oftewel even te laten rusten) trek ik mijn sportkleding aan voor een partij tennis of rondje hardlopen. Door de vele regenbuien van de afgelopen tijd, ben ik erachter gekomen dat deze bezigheden goed te vervangen zijn door goede harde muziek, in mijn oren (leve de Airpods) en het opruimen/ herinrichten van mijn huis.

De zondagen ben ik gaan omarmen als perfecte dag voor de kick-off van de nieuwe week!

En jij? Plan jij je dagen en weken? Hoe doe je dat dan? 

Charlotte Westerveld

Gastblogger/redacteur

Woont vlak bij de duinen in het hart van Nederland. Is daar regelmatig te vinden om te joggen of podcasts te luisteren. Heeft een hoofd dat nooit uitstaat behalve op de tennisbaan dan draait alles om het spel en is ze rete fanatiek. Verandert ongevraagd het interieur zodat haar gezin weleens verrast wordt. Woont samen met dochter Merel, zonen Olav en Dax en kat Morris. Maakt leerpakketten voor basisschoolleerlingen en verkoopt deze via haar website. Is remedial teacher en verzorgt workshops/ trainingen binnen het onderwijs.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.