Van chaos naar kalmte: waarom opruimen niet alleen je huis maar ook je hoofd tot rust brengt

Wie bij ons laatjes opentrekt of een blik in de keuken werpt, weet dat ik tot  het autistische toe, houd van orde en overzicht. Nee, niet meer zoals vroeger toen het doorsloeg naar een obsessief compulsieve stoornis, maar als iets waar ik veel profijt van heb. En mijn gezinsleden meestal ook, heb ik me laten vertellen. Behalve dan als ik zeg dat ik de kussentjes graag met de ritsjes naar beneden op de bank wil hebben.

Is dat dan niet een beetje ocd-achtig? Nee hoor, veel vrouwen knikten vol overgave toen ik dat vertelde over die ritsjes.

Zou je een kijkje in mijn hoofd nemen bij wijze van steekproef, dan kan het maar zo zijn dat je achteruit deinst terwijl je iets van ‘Aaaaargh’ roept gevolgd door een zin zoiets als ‘wat een chaos!!’ Met inderdaad 2 uitroeptekens.

Tijdelijke rommeligheid

Als ik kook voor het avondeten, dan is het aanrecht tijdelijk ook even rommelig. Tussendoor ruim ik op waar mogelijk en na het eten is het aanrecht weer keurig netjes. Niet door mij trouwens want wij hebben de regel: ‘Wie kookt hoeft niet op te ruimen en schoon te maken’.

Dat idee, van opruimen nadat je klaar bent, daar gaat het eigenlijk over maar dat doen we in ons hoofd niet zo regelmatig als in onze keukens. Vermoed ik. Ik weet natuurlijk niet hoe je keuken eruit ziet.

In je keuken is het allemaal wat tastbaarder en is het gewoonweg een beetje lastig koken als alle pannen onder de smurrie zitten. Je zult een keer iets moeten afwassen om verder te kunnen. In ons hoofd is het break-moment vaak als je bij je coach zit omdat je huisarts je heeft doorgestuurd met burn-outklachten. Of als het echt niet meer anders kan en dat kan best lang duren want de menselijke geest is een volhouder en draait best lang op wilskracht.

Er is hoop voor mensen met een druk hoofd

Bij mij is het inmiddels na jaren ploeteren een routine om tussentijds innerlijk op te ruimen en af en toe een grote schoonmaak te doen. Ik kan je vertellen dat zelfs met een druk, creatief, associatief, soms wat chaotisch hoofd zoals ik dat heb, er hoop is!

Ik kan met recht zeggen dat ik innerlijke rust ervaar en in staat ben mijn hoofd en leven opgeruimd en overzichtelijk te houden. Mocht je je herkennen in de beschrijving van een druk, creatief en soms wat chaotisch brein, dan strooi ik voor het vermaak even met wat labels waarvan je er wellicht wat herkent (niet alle labels horen bij mij hoor!) Komen ze:

Hsp, hoogbegaafd, creatief brein, adhd, add, beelddenkers, overexcitability, high sensation seekers.

Zo, dan hebben we die ook gehad.

Wil jij wat meer rust en overzicht in je hoofd en leven? Luister dan even deze podcast.

Fijne dag!

Dit boek heeft mij zo geïnspireerd!

En ook deze hielp en helpt mij nog enorm:

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.