Word stress de baas met de stoplichtmethode

stress

Hoe fijn zou het zijn als jij je eigen stresscoach kunt zijn en zo jezelf kan adviseren om de rust in je hoofd te behouden?

In dit artikel geef ik je eerlijke voorlichting over de effectieve stoplichtmethode, waarmee jij jezelf in je kracht zet en zo je eigen stress coach wordt.

Het signaleringsplan, oftewel de stoplichtmethode, is een van mijn favoriete instrumenten. Met deze methode ben je namelijk in staat om stress al in een vroeg stadium te signaleren.

Wanneer je tijdig stress signaleert, kun je in de rol van stresscoach kruipen en jezelf advies geven over hoe jij de rust in je hoofd gaat behouden. Meer rust in je hoofd is belangrijk, het resulteert in meer focus, concentratie, betere resultaten en meer levensgeluk.

Wat is een signaleringsplan?

De stoplichtmethode, ook wel een (vroeg) signaleringsplan genoemd, is een instrument waarmee jij vervelende stressklachten in de toekomst op tijd te herkent en voorkomt. Het bevat een beschrijving van (vroege) tekens, die als waarschuwingssignaal vastgelegd worden. Daarnaast bevat het plan een beschrijving van persoonlijke acties die jij en je omgeving kunnen nemen om de rust in het hoofd te behouden.

Een prachtig instrument dat we inzetten bij deelnemers die kampen met burn-outklachten, maar ook bij ondernemers, studenten, topsporters, bekende Nederlanders en vele andere talenten die streven naar betere resultaten en levensgeluk.

Als stress coach de 3 fases herkennen

Door de dag heen ontvang jij allerlei prikkels die jouw stemming (gemoedstoestand) beïnvloeden. Jouw stemming beoordeel je in 3 fases: de groene, oranje en rode fase.

Hierbij denk je aan een stoplicht:

 1. In de groene fase ben je ontspannen en stabiel en ervaar je rust.
 2. In de oranje fase twijfel je meer en onrust en piekeren beginnen toe te nemen.
 3. In de rode fase is er paniek, regieverlies en een hoge mate van stress.

De methodiek is gebaseerd op het feit dat ernstige stressklachten niet zo maar ontstaan, maar dat er verschillende fases aan vooraf gaan.

stress

Specifieke signalen

Bij iedere fase horen specifieke signalen waaraan jij (of je omgeving) kan zien dat het mentaal minder goed met je gaat. Maar in elke fase zijn er ook acties die jij kunt uitvoeren waardoor het weer beter zal gaan.

Het signaleringsplan is ervoor bedoeld om die signalen en acties per fase in kaart te brengen. Op die manier kun jij als stresscoach samen met je omgeving zien hoe het met je gaat en wat jullie in elke fase het beste kunnen doen om mentaal stabiel te worden en te blijven.

De stoplichtmethode in de praktijk

In iedere fase zijn er dus allerlei signalen die je zelf en de omgeving kunnen herkennen. En in iedere fase zijn er acties die jij en je omgeving kunnen ondernemen waardoor het beter gaat.

De stress coach in de groene fase:

In de groene fase herken je bijvoorbeeld dat je vol energie en creatieve ideeën zit. De omgeving signaleert dat je vrolijk bent en humoristisch bent.

Maar je moet ook in jezelf investeren om in de groene fase te kunnen blijven. Acties zijn bijvoorbeeld:

 • voldoende ontspannende activiteiten uitvoeren;
 • letten op je cafeïnegebruik;
 • een haalbare planning aanhouden.

Je omgeving kan acties aanbieden om jou te ondersteunen om in het groen te blijven. Voorbeelden hiervan zijn:

 • niet veroordelend luisteren;
 • sporten motiveren;
 • uitnodigen om ontspannende activiteiten uit te voeren.

Denk in de groene fase ook bijvoorbeeld aan mediteren of bidden. Dit is een activiteit die vaak wordt aangeraden in de oranje fase, maar dit kan ook een essentiële actie zijn om in het groen te blijven.

De stress coach in de oranje fase:

In de oranje fase kun je herkennen dat je al meer twijfelt en mogelijk wat meer nerveus begint te worden. De omgeving signaleert bijvoorbeeld dat je blik wat norser is en dat je minder spraakzaam bent.

Effectieve acties die je zelf als stress coach kan uitvoeren ter verbetering zijn:

 • negatieve personen vermijden;
 • gedachten van je afschrijven.

Acties die mensen in jouw omgeving kunnen aanbieden zijn:

 • negatieve onderwerpen vermijden;
 • vragen of je behoefte hebt aan een luisterend oor.

Veel mensen hebben het gevoel dat ze van de groene fase in een keer doorslaan naar de rode fase. Maar als de stress coach ben jij nu in staat om de kenmerken van de oranje fase tijdig te signaleren.

De stress coach in de rode fase:

In de rode fase kamp je met een hoge mate van stress. Dit uit zich bijvoorbeeld in boosheid, vermoeidheid en het overanalyseren van situaties. De omgeving signaleert vaak dat je minder aandacht schenkt aan persoonlijke verzorging en dat je niet bereikbaar meer bent.

Acties waar je als stress coach op kan aansturen om terug te vloeien naar de vorige fase is om:

 • tijdelijk geen social media te gebruiken;
 • geen alcohol te drinken;
 • even rust te nemen.

Je omgeving zou je in deze fase misschien even met rust moeten laten en je geen adviezen moeten geven, want je hoofd kan waarschijnlijk tijdelijk geen informatie meer opnemen. Geef jezelf in deze fase de ruimte om emoties te laten zakken.

teveel stress

Maak er een nieuwe gezonde gewoonte van

Het signaleringsplan is continu in beweging en stelt je doorlopend bij op basis van nieuwe inzichten en ervaringen. Het is daarom ook noodzakelijk dat jij als jouw persoonlijke stress coach dagelijks actief werkt met de stoplichtmethode.

Maak er een nieuwe gezonde gewoonte van, zodat de acties in je geheugen opgenomen worden en dat het natuurlijke handelingen worden. Het zou zonde zijn als je nu vol enthousiasme het plan invult en dat het na 2 weken al verwatert…

De stoplichtmethode is een plan op maat

Omdat iedereen uniek is, is het belangrijk dat jij het signaleringsplan zelf opstelt. Dit betekent dat we geen standaard signaleringsplannen aanbieden.

Op ons platform Mentalcoach.nl download je gratis onze template van de stoplichtmethode, waar je direct mee aan de slag kan. Vraag bij het opstellen input van jouw omgeving en deel ervaringen.

Wil jij ondersteuning bij het invullen van het signaleringsplan- de stoplichtmethode? Bekijk dan de online training ‘de stoplichtmethode’ die ik speciaal voor jou heb samengesteld. Met een demonstratievideo, 14 modules en 100+ inspirerende vragen stellen we op je eigen tempo jouw maatplan op.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.