Hoe houd je focus in een wereld vol prikkels?

overprikkeld

In een wereld waarin prikkels je met duizelingwekkende snelheden om de oren vliegen, is het een hele kunst je te focussen op een ding tegelijk.

Zeker als je een hoofd hebt waarin van alles gebeurt. Een hoofd dat snel getriggerd wordt. Een hoofd dat snel verbanden legt en associatief denkt. Een hoofd dat veel leuk vindt. Een hoofd van een persoonlijkheid dat gedreven en enthousiast is.

Snel afgeleid en getriggerd

Zo heb ik tijdens het maken van deze blog, mezelf wel tien keer moeten terugfluiten. In Canva waar ik de plaatjes zoek en voorzie van tekst, raak ik afgeleid door alle mooie beelden. Tijdens het opslaan, open ik Instagram omdat ik daar straks het plaatje ga delen en voor ik het weet, ben ik verdwaald in de stories met mooie foto’s. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als ik LinkedIn, Facebook en Twitter open?

De angst om iets te missen

Mijn oerbrein wil niets missen. Want stel je voor dat er iets belangrijks tussen zit? Ze hebben daar een mooie term voor: FOMO. Dat staat voor ‘The Fear Of Missing Out’.

Dit gaat alleen nog maar over werk en alles wat je daarvan af kan leiden.

In het dagelijks leven word je regelmatig ‘uitgedaagd’ om op koers te blijven. Mensen die iets aan je vragen, de telefoon die gaat. Uitnodigingen om af te spreken.

Tijd verspillen

Vaak zeggen we onbewust ‘ja’ tegen dingen die helemaal niets tot weinig bijdragen aan het leven dat je écht wilt leiden. Het leven op basis van jouw persoonlijke (voor)waarden. Ben je je daarvan niet goed bewust, dan is de neiging groter om veel bezig te zijn met allerlei dingen die je tijd – als je echt eerlijk en bewust zou zijn – verspillen.

Hoe houd je dan focus?

Hoe ik dat dan doe? Allereerst door te starten met een ochtendritueel waarin ik heel bewust mijn dag plan. Plannen kan betekenen dat ik juist ook ruimte creëer voor spontaniteit. Maar door me heel goed bewust te zijn van wat mijn waarden, visie én doelen zijn, wat mijn leven betekenisvol maakt (en wie) weet ik goed waar ik ‘ja’ en ‘nee’ op wil zeggen.

Gedurende de dag tijd nemen om bewust te denken, dat zorgt ervoor dat ik aan het einde van de dag (meestal) met voldoening terug kijk. Ik zeg ‘meestal’ omdat ik hier echt niet perfect in ben. Hoe minder tijd en ruimte ik neem voor bewustzijn, hoe groter de kans dat ik onbewuste keuzes maak.

Deze zin heeft het bewust leven jaren geleden bij mij ‘in gang gezet’:

Als je geen eigen plan hebt, word je onderdeel van het plan van een ander.

En jij? Wat doe jij om bewuste keuzes te maken en je niet (teveel) af te laten leiden?

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.