Overprikkeld brein en een overvol hoofdtypisch generatie Z?

overprikkeld brein

Experiment generatie Z

Laatst hadden Wendy, Rachelle en ik (Dewy) onze redactievergadering. Zoals altijd, op een dinsdagochtend, zaten we te brainstormen over nieuwe ideeën voor Mindshifters. Na een tijdje babbelen kwamen wij uiteindelijk op het onderwerp mentale gezondheid.

Niet de mentale gezondheid in het algemeen, maar de mentale gezondheid van de generatie Z, zoals ze die noemen. ‘Gen Z’, de generatie waar ik bij hoor.

Rachelle en Wendy vroegen mij of ik typische mentale of psychische klachten herken die bij deze generatie horen.

Ik dacht na en keek naar de wereld om mij heen; sociale media (Tiktok, Instagram, Snapchat), klasgenoten, vrienden, maar vooral… naar mijzelf. Want zelf merk ik heel vaak dat het in mijn hoofd veel te veel wordt, dat mijn hoofd ontploft. Ik krijg snel stress en zie vaak door de bomen het bos niet meer.

Hoogsensitiviteit, een overprikkeld brein, dat is waar ik last van heb. En niet alleen ik, ik merk dat heel veel jongeren in mijn generatie hier ook last van hebben.

Steeds jonger komen psychische klachten voor. Steeds jonger krijgen mensen al te maken met een overprikkeld brein, zelfs met burn-outklachten. Zo ook, generatie Z. Maar hoe komt dit toch?

De dwingende kracht van sociale media

In tegenstelling tot voorgaande generaties zijn wij van begin af aan al opgegroeid in een wereld met technologie. Tiktok, Instagram, Snapchat, noem maar op. Het zijn allemaal sociale media platformen waarmee we ’s ochtends opstaan en ’s avonds ook weer mee naar bed gaan.

Ik denk dat dit een hele grote rol speelt bij de ontwikkeling van ons brein. Zodra ik wakker word is het eerste wat ik doe mijn telefoon pakken. Whatsapp checken, Tiktok bekijken, Instagram doorlopen, op al mijn vrienden reageren op Snapchat, kijken op de NS app of mijn trein niet toevallig is uitgevallen. Daarna start mijn dag pas. Op dat moment staat mijn brein al helemaal aan en is het eigenlijk al uitgeput voordat de dag moet beginnen.

En als ik het een keer niet doe en gewoon rustig mijn ochtend probeer op te starten zonder telefoon, dan sta ik bij de bushalte zonder dat de bus komt, omdat ik niet had gezien in de NS app dat hij was uitgevallen.

Dan heb ik het laatste nieuws over een relatie van wie dan ook op Instagram gemist. Dan krijg ik niet te horen van een vriendin via Whatsapp dat zij vandaag ziek is en ik alleen op school ben. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Erg hè?

Kortom, ik voel me dus wel genoodzaakt om iedere ochtend mijn telefoon te openen en alles te checken.

Overvol hoofd en perfectionistisch

Daarnaast heb ik het ook vaak heel erg druk, tenminste, zo voelt dat. Misschien is mijn leven niet heel erg druk, maar mijn hoofd wel. Mijn hoofd zit overvol. Ik ben ook heel erg perfectionistisch en leg de lat vaak te hoog voor mezelf. Ik wil heel veel kunnen, ik wil heel veel dingen (tegelijk) doen, ik wil altijd bezig zijn. Maar dat kan niet. Hoe kan ik het dan wel goed doen? Ik word hier gek van.

Ik vind dat dit zo niet langer kan, en ik wil er wat aan doen, ik wil mijn rust terug.

Experiment rust in hoofd

Gelukkig kwamen Rachelle en Wendy op het idee om eens te gaan experimenteren met als doel meer rust in mijn hoofd te krijgen.

“Wat moet ik daar dan van verwachten?” dacht ik bij mezelf. Een experiment waarbij we gaan kijken naar hoe we het overprikkeld brein kunnen verminderen. Klinkt best aantrekkelijk toch?

Daarom wil ik dit proces heel erg graag met ze aangaan. Want Rachelle en Wendy hebben hier al heel veel ervaring mee.

Tijdens dit experiment gaan we samen kijken hoe ik rust krijg in mijn overprikkelde brein. Rachelle en Wendy gaan beiden een sessie met mij aan waarbij ze mij de handvatten geven om deze rust terug te vinden.

Ik ben heel erg benieuwd naar deze resultaten. Aan het einde van dit experiment zal ik mijn ervaring met jullie delen, zodat jullie hier hopelijk ook iets aan gaan hebben. En om op deze manier, allemaal, de rust weer terug te vinden in deze drukke wereld.

Herken jij wat ik schrijf over een overvol en overprikkeld brein? Is dit volgens jou typisch iets voor de generatie Z of horen deze klachten ook bij andere generaties? We horen het graag van je. Reageren kan onderaan dit bericht of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Dewy Leendertse

Stagiaire Dewy schrijft de komende 12 weken "lekker" met ons mee! Ook ondersteunt ze Wendy & Rachelle binnen het halfjaar(zelfontwikkeling) programma van Mindshifters. Ze woont in Zeeland, is dol op ezels en studeert psychologie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.