Een andere kijk op productiviteit en druk zijn

druk zijn

Ik denk serieus dat we de meeste tijd verklooien met druk zijn.

Nee, niet met productief zijn, dat is wat anders.

Ik werd vanmorgen getriggerd door het bericht van Rachelle op Instagram. De titel is: ‘Had ik maar…’

Spijt achteraf heb je zoals ik dat meestal subtiel zeg: ‘Geen ene ruk aan’. Spijt vooraf daarentegen wel.

Want leef jij je leven zoals jij wilt? En bedoel ik niet dat we alle niet leuke klusjes van onze to-do-lijstjes moeten gummen en alleen nog maar moeten doen waar we zin in hebben, maar vooral: hou jij je bezig met de ‘goed dingen’?

En dat is volgens mij het verschil tussen productief en druk zijn. Ik denk (mijzelf incluis) dat we productief zijn hebben verheven tot iets dat we zoveel mogelijk zouden moeten doen. Met de nadruk op DOEN.

een goede relatie

Door schade en schande en heel veel op mijn uitgeputte bek gaan, heb ik geleerd dat productief niets te maken heeft met doen, actie en druk zijn.

Productiviteit gaat in mijn ogen om het bepalen van wie en wat belangrijk voor je zijn

Om te beginnen met jezelf. Hoe kom jij het meest tot je recht? Wat is er voor nodig om je goed, energiek en gezond te voelen? Wat maakt jou echt gelukkig? Wanneer ben je in je element? Wat zijn je kwaliteiten? Hoe maak je de meeste impact op een manier die jou ligt?

Productiviteit gaat in mijn ogen ook of misschien wel vooral over: hoe laad je op? Hoe kun je je relaties verdiepen? Waar kun je helemaal in opgaan? Waar ontspan je door?

Druk bezig en nuttig willen moeten zijn

Wat ik ermee bedoel? Nog niet zo lang geleden zat mijn innerlijke pusher vaak aan mijn spreekwoordelijke stuur. Die pusher wil door, door, door. Het maakt eigenlijk niet zo uit waarmee, als je maar druk bent. Als je maar bezig bent. Als je maar nuttig bent. Dat heeft natuurlijk te maken met dieperliggende overtuigingen: bijvoorbeeld je bestaansrecht moeten verdienen.

Als je je innerlijke pusher of je pleaser, je perfectionist of innerlijke criticus aan je stuur zet, dan ben je wellicht heel druk bezig maar verlies je vaak uit het oog waar het echt om gaat. En dan komen we weer bij het bericht van Rachelle uit.

Voor mij is het verschil tussen druk zijn en productief zijn:

Productiviteit: bezig zijn met de dingen die er echt toe doen. Die je het gevoel geven van betekenis en voldoening. In het hier en nu maar ook dingen die opbouwend zijn voor de toekomst. Dat was ook waarom ik eerder in deze blog schreef dat je niet alle niet leuke dingen moet elimineren omdat die juist kunnen zorgen voor het behalen van lange termijn doelstellingen.

Druk zijn: onbewust en niet goed doordacht overal maar ja op zeggen. Dingen belangrijk (en urgent!) maken die niet belangrijk zijn. Geen keuzes maken. Je keuzes laten beïnvloeden door andere mensen of erger nog: andere mensen keuzes laten maken voor jou! De lat te hoog leggen waardoor de inspanning niet meer in verhouding is met het resultaat. Bijdragen aan de doelen van andere mensen die als je eerlijk zou zijn, helemaal niet bijdragen aan die van jou. Kortom: geen regie hebben over je persoonlijkheidskanten en emoties maar deze de regie laten nemen over jou.

Maar hoe doe je dat dan?

Hoe ik dat doe? Bewust keuzes maken? Allereest: elke dag opnieuw stilstaan (meestal zittend) wat er echt toe doet. Afstemmen noem ik dat. Bewust nadenken, voelen, intunen bij mezelf. Bewust keuzes maken, intenties ‘zetten’ en een planning maken. En tot slot mijn innerlijke team zodanig opstellen dat ze me faciliteren.

ik kan niet ontspannen

Maar ook: soms als ik dat voel, de boel de boel laten (dat is heus een uitdaging regelmatig). Meestal is dat als vermoeidheid er een stokje voor steekt. Als mijn pusher toch het stuur in handen heeft gehad. Dan leer ik dat het oké is om met een kop thee of een latte macchiato met stroopwafelsiroop én een dekentje op de bank naar woonprogramma’s te kijken. Of een ONTSPANNEND boek te lezen. Ja, met hoofdletters omdat de pusher graag een boek wil lezen dat nuttig is.

Weet wel: ontspanning is ook nuttig. Heel erg nuttig. Zet ‘m op je productiviteitslijstje.

Tot slot: mij laten inspireren door (luister)boeken, video’s of podcasts over dit onderwerp. Ik deel hieronder een paar boeken die mij echt geholpen hebben meer focus te hebben op dat wat echt belangrijk is in mijn leven.

ESSENTIALISME

Onderstaand boek heb ik onlangs twee keer geluisterd! Tijdens het gras maaien. Gewoon omdat het zo inspireert om de essentiële dingen van de niet essentiële dingen te onderscheiden. Ik luister ook af en toe een podcast van de auteur maar vind die wat minder omdat het eerste deel van de podcast besteedt wordt aan het promoten van producten en diensten. Dat deel skip ik dan ook maar. Gelijk naar de essentie zeg maar.

DE ZEVEN EIGENSCHAPPEN VAN EFFECTIEF LEIDERSCHAP

Eerlijk? Dit is echt een van mijn bijbels als het gaat om leven en werken conform je waarden.

NOOIT MEER TE DRUK

Nou ja, ga ik een boek aanbevelen die ik helemaal niet gelezen heb. Hij staat inderdaad ongelezen in mijn boekenkast. Waarom? Alleen maar door de ondertitel die mij weer even lekker met beide benen op de grond zet. Namelijk: ‘Druk zijn is voor sukkels.’

En natuurlijk, misschien wel een van de belangrijkste dingen:

‘Stop met pleasen! Bepaal wat JIJ belangrijk vindt en leer om nee te zeggen.’

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.