People-pleasen: Het diepe verlangen om erbij te horen en goed genoeg te zijn

pleaser

Rationeel weet je wel dat het niet zo handig is om ‘ja’ te zeggen tegen die extra klus op het werk terwijl je partner zich al extreem verwaarloosd voelt door al dat overwerken, maar ‘iets’ in jou heeft toch weer ‘ja’ gezegd.

Verdorie, hoe ga je dat thuis nou weer vertellen?

Je wilt helemaal niet ‘gezellig wat drinken’ met die vriendin waar je al jaren geen energie meer van krijgt, maar ja, hoe ga je dat zeggen? Je probeert het uit te stellen, te zeggen dat je op de voorgestelde datum niet kan, maar je weet ook dat het probleem dan achter je aan blijft zeulen.

Jij bent altijd degene die alles doet. Je voelt je alleen, niet gezien en niet gewaardeerd maar toch blijf je het doen.

Huh?

Waarom doen we toch stelselmatig dingen die we eigenlijk niet willen? Waarom zeggen we ‘ja’ terwijl we het liefst ‘nee’ willen zeggen?

Waarom laten we onze agenda volstouwen met afspraken en verplichtingen ten koste van onszelf en de mensen om ons heen die wél echt belangrijk zijn?

Waarom zitten we obsessief door onze social media tijdlijnen (met mensen die we amper kennen) te scrollen terwijl we samen zijn met mensen waar we echt om geven?

We willen erbij horen

Waarom is dat zo belangrijk? Ten eerste omdat we nog helemaal niet zo geëvolueerd zijn sinds de jager-verzamelaartijd waarin een plek binnen de gemeenschap betekende dat je veiliger was dan in je uppie. In je eentje maakte je niet zo veel kans om te overleven.

Misschien maakte je in die tijd niet zo’n stampij om een avondje bij het kampvuur over te slaan omdat je geen zin had. Je keek wel uit. Voor hetzelfde geld was iedereen de volgende morgen vertrokken. Zonder jou.

het belangrijk vinden aardig gevonden te wordenDaarnaast zijn we sociale wezens. We houden ervan om samen met andere mensen te zijn. Om van betekenis en van waarde te zijn. Ook dat heeft weer met het bovenstaande punt te maken.

Niet zo heel gek dus dat we ons best doen om erbij te horen en aardig gevonden te worden. We zoeken naar erkenning, waardering en verbinding.

DOE DE TEST  – BEN JIJ EEN PEOPLE-PLEASER?

Maar altijd door iedereen aardig gevonden willen worden?

Als je deze zin bekijkt: ‘altijd door iedereen aardig gevonden willen worden’ dan denk je rationeel vast: ‘Nee joh, dat kan toch helemaal niet?’

Toch hebben veel mensen een innerlijke pleaser, ook wel people-pleaser genoemd, aan hun spreekwoordelijke stuur zitten met als gevolg dat deze de regie heeft in je leven.

Een people-pleaser wil immers:

  • dat iedereen (jup) je altijd (jup) aardig vindt;
  • dat mensen je leuk, slim, knap, grappig (of vul maar in) vinden;
  • dat mensen je goed genoeg vinden;
  • dat mensen je niet kwetsen;
  • dat jij andere mensen niet kwetst (want dan kunnen ze je in de steek laten);
  • dat je niet afgewezen wordt;
  • kritiek op jou vermijden en voorkomen;
  • de harmonie bewaren;
  • conflicten vermijden.

Een innerlijke pleaser is eigenlijk helemaal niet aardig

Dat lijkt wel zo maar is het niet. Want wat is er nou aardig aan om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt? Door jezelf weg te cijferen en op te offeren? Dan is die aandacht of hulp niet echt oprecht.

Een pleaser is als het ware ‘een doorgeslagen kant’ van jou. In essentie, als de pleaser niet aan je stuur zit, dan is het een kwaliteit. Een pleaser die (in zijn kwaliteit) is namelijk:

  • een kant die betrokken is;
  • een kant die zorgt voor goede relaties;
  • een kant die sensitief is voor de behoeften van andere mensen;
  • een kant die zorgt voor goed contact met andere mensen.

Kortom de kant die verbinding houdt met andere mensen. Dat doet hij in een gezonde situatie ‘in samenwerking’ met een innerlijke gezonde egoïst die allereerst voor jouw behoeften en belangen zorgt. Die weet ook: ‘Hoe beter ik voor mezelf zorg, hoe beter ik voor anderen kan zorgen zonder dat ik zelf leeggloop.’

Een pleaser kun je meestal niet zomaar van je stuur trekken. Die zit daar immers om jou te helpen overleven. Nogal een belangrijke taak.

Toch is er wat aan te doen. Wanneer je pleaser niet meer aan het stuur zit maar ingezet wordt als jouw kwaliteit, om verbonden en betrokken te blijven met/bij andere mensen, is een bevrijding. Kan ik je uit eigen ervaring vertellen!

Wil jij geen tijd meer verspillen door maar overal ‘ja’ op te zeggen, niet voor jezelf op te komen, tijd te verliezen voor jezelf, de mensen waar je van houdt en de dingen waar je energie van krijgt?

Luister dan nu naar deze 3 inspirerende podcasts (plugin-guides) die je helpen af te rekenen met het please-gedrag.

Nog meer weten over de innerlijke pleaser? Op ons YouTubekanaal vind je een afspeellijst over de pleaser of kijk onderstaande video van 1 minuut.

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.