Dive into freedom: Zwemmen in natuurwater in Nederland

Dus waar wacht je nog op? Trek je zwemkleding aan, pak je zonnebrandcrème en maak je klaar voor een onvergetelijke duik in het natuurwater van Nederland. Vergeet niet je avontuur te delen op sociale media met de hashtag #NatureSwimNL - laten we de wereld laten zien hoe hip zwemmen in natuurwater kan zijn!

Laat ik beginnen met vertellen dat ik een heuse waterrat ben. Ik zwem jaarrond in de zee (ook in de winter) en waar er water is, word ik aangetrokken. Daarom was het voor de hand liggend dat ik dit artikel zou schrijven, want zwemmen in natuurwater? Dat is ware vrijheid.

Daarbij is zwemmen in natuurwater voor mij dé manier om te genieten van de voordelen van Moeder Natuur, terwijl je je innerlijke waterliefhebber naar boven haalt. Laten we eens kijken waarom een duik in natuurwater in Nederland zo cool is, en geef ik je meteen een lijstje van vijf hotspots waar je de sprong kunt wagen.

De voordelen van zwemmen in natuurwater:

  • Die verbinding met de natuur: Zwemmen in natuurwater biedt je een unieke kans om één te worden met de natuur. Meen ik! Voel de verkoeling van het water om je heen terwijl je omringd wordt door groene bossen, rietkragen en wilde bloemen of in mijn geval de horizon en het strand. Dit is de perfecte manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.
  • Gezondheid: Natuurlijk zwemmen is niet alleen leuk, het is ook goed voor je gezondheid, wist je dat? Het verfrissende water kan zelfs stress verminderen. De natuurlijke omgeving kalmeert je geest en brengt je weer in balans.
  • Het milieu: In tegenstelling tot zwembaden worden natuurwateren meestal niet behandeld met chemicaliën zoals chloor. Dit is niet alleen beter voor je huid en haar (al krijg ik altijd een bos strohaar van de zee, heerlijk!), maar ook voor het milieu.
  • Het gevoel van avontuur: Zwemmen in natuurwater is een avontuur op zich. Je weet nooit wat je tegenkomt! Ontdek nieuwe plekken, dieren en planten, terwijl je de onderwaterwereld verkent.
  • Sociaal gebeuren: Het is voor mij de ideale setting om samen te komen met vrienden en familie. Picknicken op het strand (of aan de oever), samen zwemmen, of genieten van de zonsondergang.

Mijn top 5 natuurwater zwemspots in Nederland waar ik zelf heb gezwommen!

  • De Spiegelplas in Noord-Holland. Een grote plas met idyllische strandjes, eilandjes en moerasbossen. Aanrader!
  • Henschotermeer in Utrecht. Toegeven, hier heb ik gepicknickt en niet gezwommen, maar dat was alleen omdat ik mijn zwemkleding niet bij had. Het water zag er heerlijk uit.
  • Tjeukemeer: Het grootste meer van Friesland. Strandje de Ulesprong is mijn favoriet.
  • Grevelingendam Badstrand. Het badstrand Grevelingendam ligt aan de noordzijde van de Grevelingendam. Top plek!
  • Westkapelle, de Dijk. Oké, je verwacht het waarschijnlijk al, maar zwemmen in “mijn” zee is favoriet. En dan vooral in Westkapelle, aan de Zeedijk. Hier gooien we wekelijks wel een paar keer onze camperbus neer om een paar uur door te brengen. Mijn favoriet.

Waar moet je op letten bij het zwemmen in natuurwater?

1. De waterkwaliteit: Controleer altijd de waterkwaliteit voordat je gaat zwemmen (lang leve de zoekmachine). Sommige natuurlijke wateren kunnen besmet zijn met bacteriën of algenbloei die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Informeer bij lokale autoriteiten of instanties over de waterkwaliteit op de plek waar je wilt zwemmen.

2. Diepte en de bodem: Ken de diepte van het water en wees bewust van de bodemgesteldheid. Soms kunnen rotsen, stenen of onderwaterobstakels gevaarlijk zijn. Duik nooit in onbekend water en spring niet van hoge plekken zonder te weten wat er onder het wateroppervlak ligt.

3. Stroming: In sommige natuurlijke wateren (let in de zee helemaal goed op) kan er sterke stroming zijn. Wees op de hoogte van de stromingspatronen en vermijd zwemmen op plaatsen waar de stroming te krachtig is om veilig te zwemmen.

Trek je zwemkleding aan en maak je klaar voor een onvergetelijke duik in het natuurwater van Nederland. Ook in de winter. Ik zou het liefste elke dag een plons nemen. O, en ja in de winter is het koud, maar dat gevoel wanneer je uit het water stapt richting je grote badhanddoek? Dat is met geen pen te beschrijven. Probeer het eens een keer zou ik zeggen. Zwem ze!

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.