Wat is Slow Living?

slow living

Slow living lijkt het trage zusje van essentialisme of minimalisme. De dag die begint met het bereiden van een verse koffie met eerlijke koffiebonen die je zelf maalt. Met je volle aandacht schenk je water in het filter. Je wordt niet afgeleid door je telefoon want hee, die ligt nog aan de lader ergens. En trouwens: op je telefoon staat alleen maar wat je echt nodig hebt. Je kijkt aandachtig naar de koffie die door het filter druppelt terwijl je geniet van het aroma.

leven met andacht

Je neemt de hele handel mee naar buiten waar je nippend aan je koffie geniet van de natuur die ontwaakt. Je hoort de vogeltjes, je geniet van de mist die langs je wang strijkt, je snuift de heerlijke geur van de natuur met een vleugje koffiearoma op.

Je ziet de wolken voorbij drijven, je legt je gedachten die nog over waren erop en je geniet intens met al je zintuigen van het mooie dat het leven je te bieden heeft.

Wauw.

Maar nu even terug naar de werkelijkheid van fast-living.

Je hebt de wekker weer veel te vaak gesnoozed. Je staat meteen aan. Je denkt aan wat er allemaal moet gebeuren die dag terwijl je hartstikke ruk hebt geslapen. Hoe kom je in vredesnaam de dag door? En gadverdamme, die lamp zit helemaal onder het stof, dat moet je dus ook nog even doen vandaag.

Je sleept jezelf naar de badkamer, gaat plassen en checkt je Instagram, mail en LinkedIn berichten. Je zet de douche aan en beseft dat je koud af zou moeten douchen maar je vindt jezelf te moe vandaag. Je perst het laatste drupje shampoo uit de fles, terwijl je denkt: ‘Shit, moet ik ook nog nieuwe shampoo halen, pff dat komt er ook nog bij.’

Onrust en social media

Terwijl je je aankleedt, check je nog even opnieuw je social media, voelt nog meer onrust dan waarmee je opstond maar je kunt niet stoppen met scrollen. Je schrijft je snel even in voor een gratis challenge mindfulness. Je hoopt dat je de opnames later kunt terugkijken want je hebt geen tijd om live mee te doen.

Je koffiemachine meldt dat de lekbak geleegd moet worden. Je kreunt. Je drukt het ding erin en je beseft dat je de koffiemachine ook nog schoon moet maken vandaag. Het water is natuurlijk ook op. Grrrrr. Omdat je weer drie dingen tegelijk aan het doen bent, stoot je met de volle waterbak tegen het aanrecht. Met een theedoek dep je jezelf, het aanrecht en de vloer. Later na je werk ruim je de boel wel verder op. Geen tijd om je om te kleden.

Je bent laat, alles zat tegen dus je kwakt je yoghurt met fruit en noten in een meeneembakje en je koffie drink je wel in de auto.

Zucht.

Slow living, essensialisme, minimalisme en wat Rachelle en mij drijft: bewust leven. Ja, ze horen allemaal bij elkaar. En ze gaan in essentie over hetzelfde: leven op basis van je persoonlijke waarden, aandacht hebben voor wie en wat écht belangrijk is met aandacht.

Kwaliteit boven kwantiteit.

Slow living betekent ook met je aandacht in het moment zijn. Bewust kiezen. De voor jou juiste dingen doen. Pro-actief leven versus reactief op de automatische piloot.

Wat maakt dan dat we massaal reactief, op de automatische piloot in de fast-living modus zitten?

De grootste boosdoener is het gebrek aan bewust prioriteiten stellen. We maken alles urgent en belangrijk. We zeggen ja, terwijl we diep van binnen nee bedoelen. We maken ons druk over wat anderen vinden. We hebben geen idee hoe we uit de ratrace kunnen stappen.

We moeten teveel van onszelf en laten ons inspireren door social media waarbij het hebben van succes topprioriteit lijkt te zijn. We stellen geluk uit voor later in de toekomst als we rijk, fit, financieel onafhankelijk zijn en tijd hebben.

Want tijd lijkt ook iets te zijn dat niet in het heden ligt maar in de toekomst. Daar moet je nog even aan werken, zeg maar.

Alles perfect willen doen en altijd beschikbaar zijn

We wurmen ons in verschillende rollen en willen deze allemaal perfect vervullen. We verwachten van onszelf alles voor iedereen te zijn, altijd beschikbaar en bereikbaar te zijn.

Gehaast leven heeft en slechte invloed op onze levenskwaliteit en gezondheid

Een ander gevaar van een gehaast leven is het verlies van verbinding met onszelf en anderen. We kunnen zo opgeslokt worden door onze verplichtingen dat we vergeten te luisteren naar onze eigen behoeften en de mensen om ons heen. Het onderhouden van je gezondheid en je relaties vereist tijd en aandacht. Maar waar halen we die tijd vandaan?

Hoe keer je het tij?

In onze ogen is regie nemen over je leven het belangrijkst. Niet makkelijk als je in die ratrace zit en geen idee hebt hoe je het allemaal moet bolwerken. Het is net als een kamer in je huis die volstaat met troep en spullen. De enige manier om de boel opgeruimd te krijgen, is een paar uur plannen en onderscheid maken tussen wat echt belangrijk is en wat niet.

Zo is het in je leven ook. Als je je gejaagd, onrustig, niet vervuld en te druk voelt, dan kun je niet meer goed onderscheiden wat echt belangrijk is. Je kunt niet meer helder en bewust nadenken en keuzes maken die goed voor je zijn.

Je hoeft niet op cursus, in therapie of een coachtraject te doen. Het kan helpen, dat zeker. Een goede start is ook je laten inspireren door ervaringsdeskundigen die ook door hun leven gesjeesd hebben met een overvolle to-do-lijst op de hielen. En ja, die twee ervaringsdeskundigen zijn ook nog eens ervaren coaches.

Laat je plugin-guiden

Hoe? Kijk maar eens hieronder. Wie weet voel je je aangesproken door 1 of allebei onze plug-in guides die net zo lekker te luisteren zijn als een inspirerende podcast.

De eerste stap naar innerlijke rust, een leven op jouw voorwaarden, voldoening en energie begint met het doorbreken van een patroon. Iets anders doen dan je gisteren deed. En eergisteren.

 

Kermis in je hoofd - Navigeren naar meer innerlijke rust

door Rachelle

21,95

Rachelle

Deze guide gaat je helpen als je een of meerdere dingen herkent:

  • Je staat altijd aan, zelfs als je net wakker wordt begint het al
  • Je voelt je gejaagd en onrustig
  • Je leeft op de automatische piloot
  • Je doet veel van wat er van je verwacht wordt
  • Je hoofd lijkt wel een kermis, het schiet echt alle kanten op
  • Je voelt je vaak overweldigd door de hectiek van de dag
  • Je raakt jezelf een beetje kwijt
  • Je voelt druk en stress
  • Je hebt het gevoel steeds maar achter de feiten aan te lopen
  • Je komt te weinig toe aan jezelf
  • Je hebt altijd tijd tekort
  • Je hebt veel verplichtingen
  • Je zou wel graag meer naar je gevoel willen luisteren.

Een guide die je kunt luisteren of kijken (net waar jij behoefte aan hebt) met afleveringen die je direct een gevoel van rust en ontspanning geven. Leer terug te keren naar je eigen natuur: die van kalmte, ontspanning en innerlijke rust.

Stop met people-pleasen – Nee zeggen zonder schuldgevoel en conflicten

door Wendy

21,95

Deze online plugin-guide (in podcastvorm) is geschikt voor jou als je één of meerdere van deze dingen herkent:

  • Je voelt je niet gezien of gewaardeerd
  • Je komt zelden aan jezelf toe
  • Je vindt het lastig mensen te confronteren;
  • Je voelt je snel schuldig
  • Je voelt je overal verantwoordelijk voor
  • Je vindt het lastig nee te zeggen of voor jezelf te kiezen
  • Heel veel mensen willen iets van je
  • Je hebt veel te veel op je bordje, voelt je soms uitgeput
  • Je doet veel dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt
  • Je voelt de druk van verplichtingen maar weet niet hoe je die vermindert.

Een guide die je helpt te kiezen voor jezelf zonder daarbij het contact met anderen te verliezen of bang te zijn dat mensen je afwijzen of iets van je vinden. Als gevolg creëer je meer tijd voor jezelf en de mensen waar je van houdt. Neem de regie over je leven terug.

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.