Jezelf accepteren, hoe dan?

van jezelf houden

Ik zou inmiddels een wand van mijn coachpraktijk kunnen behangen met het zinnetje: ‘Ik wil mezelf meer leren accepteren.’ En alle varianten op deze zin. Met een sierlijk lettertype, grootte 12, zou ik een heel eind komen.

Maar goed, er hangen al allerlei leuke foto’s en afbeeldingen dus dat gaan we niet doen.

Jezelf leren accepteren zou ik ook niet aanraden.

Ik wil je uitdagen om een ietsiepietsie meer ambitie te hebben.

Want wat zou je (toekomstige) partner ervan vinden als je tegen hem of haar zegt: ‘Ik accepteer je?’ 

Misschien krijgt hij of zij een warmer gevoel als je zoiets zegt als: ‘Ik hou van je’ of ‘Ik vind je echt superleuk!’ Nou ja, dat laatste zeg je misschien vooral tegen je eerste vriendje of vriendinnetje op de basisschool, hoewel ik ‘m nu ook nog steeds zou waarderen.

De kunst van het accepteren

Je accepteert je irritante collega die steeds op haar appeltje loopt te knabbelen als jij je wilt concentreren omdat je van je werk houdt en omdat je de rest van de dagen toch thuiswerkt.

Aaron en ik accepteren ons grasveld dat eigenlijk meer een bonte verzameling is van verschillende soorten mos en her der een dapper grassprietje dat terrein probeert te veroveren…

… omdat we gewoon nog geen zin hebben in het project ‘ontwerp een nieuwe tuin en terras’ en omdat tussen al dat groen de geldboompjes ook niet massaal de grond uitschieten en omdat we nieuwe dakpannen en zonnepanelen op dit moment belangrijker vinden.

Ik accepteer dat mijn tanden scheef staan omdat een beugel me zo moeilijk lijkt met praten en ik bang ben dat ik er slechter door slaap.

Jezelf accepteren of van jezelf houden

Iets accepteren kan betekenen dat je erkent dat iets er is dat je eigenlijk niet wilt. Of dat iets of iemand is zoals je eigenlijk niet wilt. Maar dat er (op dat moment) geen beter alternatief is. Iets is niet goed genoeg. Er ontbreekt of mankeert wat aan. Maar je probeert het wel te accepteren.

Maar wat als je je ambitie even wat lospeutert en gaat voor next level: van jezelf houden? Jezelf liefhebben niet ONDANKS wie en wat je bent/kan/weet/hebt, hoe je eruit ziet maar OMDAT je bent zoals je bent, hoe je eruit ziet en wat je wel of niet kan of hebt.

Ik hou van mezelf juist omdat ik soms van die grammaticaal onlogische zinnen formuleer.

Want weet je? Veel mensen houden JUIST (alweer die hoofdletters) van jou omdat je bent wie je bent. Het totaalpakketje. Het maakt jou jou.

Als ik 2 jaar vast zou zitten op een verlaten eiland en niemand wist waar ik was, dan zouden ze ook, misschien wel juist die irritante dingetjes van me missen. Dat ik de kussentjes graag met de ritjes naar beneden op de bank zet. Dat ik suffe supersalto’s maak met voetballen met familie waardoor de wedstrijd stilgelegd moet worden en de verbanddoos erbij moet komen.

Dat ik aan Aaron vraag: ‘Zal ik een eitje voor ons bakken?’ en hij na een half uur komt kijken waar ik blijf en dan ontdekt dat ik totaal iets anders aan het doen ben dan eitjes bakken (want ik was even afgeleid).

Denk daar maar eens over na. Wat zouden ze van en aan jou missen als jij toevallig net met mij op dat verlaten eiland vastzit en niemand ons kan vinden?

Lukt het je niet of moeilijk? Dat is droevig… echt want je bent de moeite waard. Je hebt fantastische kanten, talenten en eigenschappen. Stay tuned op mindshifters.nl en volg ons op social media want we gaan nog veel meer delen over zelfliefde en zelfvertrouwen.

Liefs van ons

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.