SUPERFOODS, EEN HYPE? 3x WAAROM CHIAZAAD ZO GEZOND IS

chiazaad

Chiazaad. Iedereen kent het en het is dan ook enorm populair. Het lijkt veel op maanzaad en komt van de Salvia Hispanica, de Chiaplant (centraal- en zuid Mexico en Guatemala). Het zou een superfood zijn. Nu geloof ik zelf niet in de term superfood, maar chiazaad is dat voor mij wel.

TIP: Ik begin namelijk mijn dagen altijd met 1 glas lauw water, 2 theelepels chiazaad en de sap van een halve citroen. Op populaire platformen zoals Tiktok (check ons account op TikTok) wordt het inmiddels de “Inwendige douche” genoemd. Hoe je het ook noemt… Mijn darmen worden er blij van.

In dit artikel deel ik 3 gezondheidsvoordelen van chiazaad, maar let op: door de vele vezels die het bevat is het niet voor iedereen geschikt. Bouw het dan ook langzaam op.

chiazaad

1. Chiazaad is rijk aan vezels

Zoals ik al noemde: Chiazaad is rijk aan vezels. Vezelrijke voeding draagt weer bij aan een gezonde spijsvertering én een goede stoelgang.

2. Chiazaad is rijk aan magnesium

Magnesium is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van onze botten en tanden.

Tip: Maal je chiazaad voordat je het eet. Door het te malen (of kies voor een vijzel) komen de voedingstoffen vrij. Als je het drink -zoals ik dat doe- zul je zien dat de chiazaad een geleilaag krijg. Die zorgt dat de omzetting van koolhydraten naar suikers/glucose wordt vertraagd.

3. Chiazaad is een bron van anti-oxidanten

Anti-oxidanten dragen onder andere weer bij aan een mooie huid.

Er zijn natuurlijk nog veel meer gezondheidsvoordelen, maar voor mij is het grootste voordeel dat ik mezelf er goed bij voel. Mijn (en jouw) lichaam is namelijk uniek en diep van binnen weet jij heel goed wat je nodig hebt en wat niet. Door stapje voor stapje meer naar je lichaam te luisteren, leer je wat voor voeding voor jou werkt en niet werkt. Intuïtief eten!

Laat je niet (mis)leiden door meningen van anderen. Denk niet in goed of slechte voeding en zeker niet in “nu is de dag toch al verpest” na een reep chocolade of een zak chips. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, I know. Ik ga hier veel meer artikelen over schrijven op mindshifters.nl want niemand kan jou vertellen wat je móet doen. Je kunt alleen voelen wat voor jou werkt.

Probeer dus de chiazaad (ook lekker als pudding) en voel of dit voor jou werkt.
Wat is jouw ervaring met chiazaad?

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.