Pijn in je hoofd of migraine door luchtdrukverschillen – je lichaam als weerstation?

hoofdpijn door weer

Ik heb jarenlang last gehad van migraine. Eerst kreeg ik vlekken voor mijn ogen en zag ik een soort golfjes die je ook ziet als je naar het gebied boven een vuurtje kijkt. Ik ging woorden door elkaar halen, werd misselijk en als klap op de vuurpijl kreeg ik heftige hoofdpijn. De vlekken voor je ogen en delen niet meer goed kunnen zien, noemen ze de auraverschijnselen van migraine.

De migraine die ik toen had was vooral stress gerelateerd en soms gekoppeld aan mijn menstruatiecyclus.

Lagedrukgebied en hoofdpijn of migraine

Gelukkig heb ik bijna nooit meer migraine maar soms voel ik nog wel heel lichte verschijnselen. Jaren geleden vertelde een leidinggevende waar ik toen voor werkte, dat er een verband bestond tussen een lagedrukgebied en migraine en hoofdpijnklachten. Ik ben toen een dagboek bij gaan houden voor een lange tijd om te kijken of ik patronen kon vinden. En die waren er… Net zoals ik jarenlang wintertenen had en al ergens in de herfst voelde aan mijn tenen dat er koud weer aankwam. Die wintertenen waren overigens een gevolg van elke dag heel veel kilometers door de kou fietsen.

hectoPascal

Aaron, mijn vriend heeft soms ook last van migraine. De reden dat ik dit artikel schrijf is omdat zowel Aaron als ik vandaag en gisteren een ‘gek soort hoofdpijn’ hebben. Het doet denken aan een beginnende migraine die (hopelijk) niet doorzet. Ik keek toen op ons weerstation naar de druk die wordt uitgedrukt in hectoPascal. Gemiddeld in Nederland schijnt 1000 hPa te zijn.

Dit staat op de website www.bliksemdetectie.nl/actueel-weer/luchtdruk:

De luchtdruk wordt gemeten in hectopascal (hPa). Maar wanneer hebben we nu te maken met hoge en lage druk?

  • < 990 hPa: een lagedrukgebied ligt in de buurt. Meestal is het wisselvallig weer;
  • 990 – 1020 hPa: we gaan van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied of andersom, te bepalen met de drukverandering in de weergrafiek hieronder;
  • > 1020 hPa: een hogedrukgebied ligt in de buurt. Meestal is het stabiel weer.

Atmosferische hoofdpijn

Er is een naam voor hoofdpijn die verband houdt met weersveranderingen en luchtdrukverschillen. Namelijk: atmosferische hoofdpijn.

Mensen die gevoelig zijn voor deze veranderingen, zoals bijvoorbeeld diegenen die vaak last hebben van migraine, kunnen merken dat bepaalde weersomstandigheden zoals naderende sneeuw of een onweersbui hun symptomen verergeren.

Verandering in luchtdruk

Een veelvoorkomende trigger is de verandering in luchtdruk. Wanneer de barometrische druk daalt, zoals bij naderend slecht weer of een storm, kunnen sommige mensen een toename van hoofdpijn ervaren. Ook temperatuurschommelingen, hoge luchtvochtigheid en zelfs plotselinge veranderingen in het windpatroon kunnen een rol spelen.

Er wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen weers- en luchtdrukveranderingen maar er is nog geen eenduidige conclusie over te trekken. Wel hebben wetenschappers onderzocht dat de druk op de sinussen door verschillen in luchtdruk van invloed kan zijn op hoofdpijn en migraineklachten.

Wat kun je ermee doen?

Ik schrijf dit artikel niet voor niets. Niet omdat ik een oplossing heb want die heb ik niet. Ik zou niet weten hoe je je kunt wapenen tegen de luchtdruk- en weersveranderingen. Toch heeft het mij geholpen om te weten dat dit triggers kunnen zijn. Zo weet ik dat als we naar een wintersportgebied gaan, dat ik de eerste dagen last kan hebben van hoofdpijn. Ik zorg de periode ervoor nóg beter voor mezelf en kan het makkelijker accepteren dat het gewoon zo is.

Wat inzicht kan geven en luchtdruk kan koppelen aan hoofdpijn of migraine, is het bekijken van de migraineradar. Die vind je hier.

Herken jij het ook? Of is dit helemaal nieuw voor je?

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.