6x BEWEGEN ZONDER TE SPORTEN? JA, DAT KAN!

niet van sport houden

Krijg jij de kriebels van het woord ‘sport’ en kijk je vol afgrijzen naar mensen die zichzelf afbeulen in de sportschool? Snap je werkelijk niets van mensen die op zondagmorgen de kou ingaan om hard te gaan lopen? Wij hebben 6 tips voor jou.

Sporten is ‘bedacht’ om een aantal redenen. Ten eerste is het een feit dat wij minder bewegen dan onze (verre) voorouders. Waste je betovergrootmoeder de kleding van een groot gezin nog met de hand, jij propt je wasje in de wasmachine en droger. Je overgrootvader plukte het avondeten nog uit de tuin, terwijl jij in je auto naar de supermarkt om de hoek rijdt.

Daarnaast kan sporten “gewoon” erg leuk zijn en is het een manier om met andere mensen iets te ondernemen. Niet overtuigd van de argumenten om te gaan sporten? Je bent dit artikel gaan lezen, dus ongetwijfeld ben je je wel bewust van het positieve effect van bewegen. Wil je toch een frisse huid, een boost voor je brein, meer energie en meer fysieke en geestelijke weerstand? Lees dan onderstaande tips.

Tip 1: Kies de weg van de meeste weerstand

Gebruik je spieren waarvoor ze zijn ontworpen. Train ze door het jezelf minder gemakkelijk te maken. Bijvoorbeeld door het huishouden in een sneller tempo te doen. Ook de juiste voeding werkt hier in mee.

Tip 2: Pak vaker de fiets of ga lopen

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Geef het gewoon een kans: pak de fiets in plaats van de auto en loop wat vaker. Zeker in de winter is het goed om vaak in de buitenlucht te zijn. Veel mensen maken in de winter te weinig vitamine D aan.

Tip 3: Ga de tuin in

Bewegen, in de natuur zijn, vitamine D aanmaken en even letterlijk en figuurlijk aarden? Dat kan allemaal in je achtertuin of in een volkstuintje. Zonder dat je er erg in hebt, beweeg je flink en maak je je hoofd lekker leeg. Wil je het helemaal goed doen? Begin dan je eigen moestuintje!

Tip 4: Ga een eind lopen

Leen de hond van de buren als je er zelf geen hebt of sleur je vriend of vriendin mee naar het bos of een andere mooie plek in de natuur. Mogelijk voel je weerstand bij alleen al het idee of zie je het nut er niet van in, maar ook hier geldt: geef het eens een kans! Doe het gewoon eens. Neem een thermoskan met koffie of thee mee en wat lekkers voor onderweg.

Laat je telefoon voor wat het is en schenk aandacht aan de natuur, degene met wie je bent en jezelf. Maak je even helemaal los van de dagelijkse ‘sleur’ en de prikkels die je vooral via je telefoon binnenkrijgt. Kijk om je heen en geniet.

Tip 5: Speel met kinderen of huisdieren (of je partner, o la la)

Heb je kinderen? Stoei regelmatig, speel verstoppertje of tikkertje. Laat je weer even meevoeren naar je eigen kindertijd en probeer zo kinderachtig mogelijk te doen. Een lachbui is gegarandeerd. Ook versterk je hiermee de band met je kinderen. Hoe lang is het geleden dat je voetbalde, schommelde of mee deed met slagbal?

Zwemmen kan trouwens ook heerlijk zijn. Zijn je kinderen wat ouder? Ga dan eens aan het einde van de dag zwemmen zodat je kinderen daarna naar bed kunnen. Ze zijn dan heerlijk ‘rozig’, ontspannen en uitgeput. En jij ook!

Tip 6: Neem een duik

Een speciale tip van Rachelle: neem een duik in natuurwater. Bouw dit wel op en zorg dat er altijd iemand bij je is. Rachelle is wat mij betreft een superbikkel want zij zwemt elk seizoen (!) in de zee.

Rachelle in het water

Wie zegt dat je moet sporten om jezelf fit & fijn te voelen? Wat doe jij om in beweging te blijven? Laat het ons weten in de comments!

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.