EEN WEEK ZONDER SUIKER – WAT ZIJN DE EFFECTEN?

minder suiker eten

Bijna een week geleden startte ik met een challenge: een week geen toegevoegde suikers eten. Denk dan aan:

  • snoep, koek, gebak, dropjes, chocola en alles waar suiker de hoofdrol in speelt;
  • frisdrank, limonade, fruitsappen (dat dronk ik al niet, dus dat mistte ik ook niet).

De eerste dag merkte ik dat er veel momenten zijn, waarop ik de impuls voelde om chocola te eten. Bij de koffie, na een bepaalde klus, een Magnum na het eten… Jee, ik was best onder de indruk van die impulsen. Ik werd me ervan bewust hoe erg het een gewoonte was geworden om iets lekkers met suiker, te koppelen aan bepaalde momenten. De eerste dag moest ik moeite doen om niet te snoepen.

De tweede dag leek het alsof er een knop omging. De behoefte was weg. De impulsen waren er niet meer. Heel bijzonder. Ik vertel je later wat de effecten waren van het vermijden van toegevoegde suikers.

De vijfde dag had ik even een momentje dat ik het gevoel had dat ik mezelf iets onthield. Dat ik wel dolgraag iets wilde, maar het niet ‘mocht’. Dat was toen ik voor het zoontje van een vriendin van mij, mini-pancakes ging ‘bestrooien’ met caramelsaus. Ik zag het heerlijke goedje uit het flesje glijden op de pancake en ik had de neiging een deel over mijn vinger te laten druipen en er een likje van te nemen. Hmmm… Maar ik deed het niet. Ik ging ‘braaf’ aan mijn gezonde lunch, waar ik overigens met volle teugen van geniet, want ik hou enorm van gezond eten.

stoppen met suiker

Diezelfde middag, op een kinderfeestje van mijn nichtje waar ik samen met mijn zusje was, ging het mis…

Kwestie: ‘beetje dom’.

Oftewel: niet bewust, onnadenkend…

Daisy, mijn zusje vroeg aan de kinderen, waar ik op dat moment ook onderdeel van uitmaakte (mijn innerlijke speelse kind was ook mee) welk ijsje ze wilden.

Met zijn allen rondom een plastic zwembadtafeltje met dito stoelen, lekker een ijsje eten. Je voelt ‘m al wel aankomen…

Niets in de gaten, totdat ik een tijd later met Daisy sprak over eten.

En ineens kwamen er wat scheldwoorden uit mijn mond die ik hier niet zal herhalen. Ineens werd ik me ervan bewust dat ik een softijsje naar binnen had zitten werken zonder ook maar 1 seconde gedacht te hebben aan de challenge!

Zo zie je hoe je zonder na te denken, zomaar in je valkuil kan stuiteren.

eet teveel suiker

Wat ik merkte van een week zonder toegevoegde suiker

Ik moet je zeggen: vrij weinig. Wat ik had gehoopt? Ik had gehoopt dat het een positief effect zou hebben op mijn diepe slaap, want die is vaak niet optimaal. Later dit jaar ga ik met je delen hoe ik mijn slaap aan het verbeteren ben. Ik kan je vast vertellen: het zijn niet de dingen die je verwacht en die je overal leest!

Mijn diepe slaap is dus niet verbeterd, maar wat kun je zeggen na een week? Ik heb in elk geval besloten, wel een verandering door te voeren: BEWUST kiezen om iets wel of niet te nemen in plaats vanuit een impuls en gewoonte. Zonde, want ik heb gemerkt dat dat behoefte zo weg is. En waarom zou ik elke dag iets zoets nemen naast het fruit dat ik al eet?

Ik merkte wel dat mijn energieniveau overdag nóg stabieler was en dat wijt ik echt wel aan minder suikerpieken. 

Ik vond het wel opvallend hoe makkelijk ik vanaf dag 2 de knop om kon zetten en hoe snel de behoefte afnam en ik die impulsen (behalve dan dag 5) niet meer voelde.

Het had dus ook een positief effect op mijn zelfvertrouwen in de zin van dat ik merkte dat als ik een besluit had genomen, gemotiveerd was, dat het me makkelijk afging. Ook al is een week natuurlijk niet heel lang.

Wat ik je wel moet vertellen

Wat ik je wel moet vertellen, is dat ik jaren geleden toen ik nog een wandelende marsmellow was, ook een week geen suiker heb genomen vanwege een weddenschap. Toen snoepte ik echt enorm veel.

Dat was wel een mega-verschil! Wat ik toen heb ervaren al na de eerste week was:

  • een afkeer en weerstand bij snoep en suikerrijke producten waar ik eerder juist helemaal dol op was!
  • rustige darmen versus rommelende darmen;
  • mooiere huid versus onrustige huid met af en toe puistjes en onzuiverheden;
  • VEEL meer energie en een mijn energie was veel stabieler;
  • ik kreeg meer gedaan doordat mijn energie stabieler was;
  • ik voelde veel minder stemmingswisselingen;
  • emotioneel voelde ik me veel stabieler.

Het was echt MEGA! Ik gebruikte het woord al eerder maar dat was het! Ik heb toen na aanleiding van die challenge besloten, een verandering door te voeren in mijn levensstijl. Daar heb ik nu nog elke dag profijt van. Ik ben toen naast suiker, bij gaan houden waar mijn lichaam echt profijt van heeft en waar mijn lichaam last van had (brood bijvoorbeeld).

Gebruik jij (ongemerkt) teveel suiker? Dan raad ik je van harte aan om een tijd, minimaal een week toegevoegd en bewerkt suiker te schrappen.

Voor deze challenge hoefde ik weinig moeite te doen, jaren geleden was dat echt en ander verhaal.

Wil je weten hoe ik dat toen gedaan heb? Laat dan even en reactie achter onderaan dit artikel of via onze socials (@mindshifters.nl).

 

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.