8 x OM JE RELATIE PASSIE IN TE BLAZEN ALS DE VLINDERS GEVLOGEN ZIJN

sleur in relatie

Als je verliefd bent, hoef je niet hard aan je relatie te werken. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan. Alles is mooi, fijn en leuk aan de ander. Verliefd zijn is spannend en je voelt je geweldig en geliefd! Je lichaam maakt allerlei hormonen aan zoals dopamine, serotonine en endorfine. Dit zorgt voor opwinding, euforie en een geluksgevoel. Daarnaast krijg je regelmatig een stoot adrenaline waardoor je je energiek voelt. Verliefdheid duurt gemiddeld 12 tot 18 maanden. Gelukkig maar, want langer houd je niet vol. Je lichaam raakt uitgeput, je kunt je minder goed concentreren en je eetlust lijdt er vaak onder.

Na verliefdheid komt sleur?

Na verliefdheid komt een fase waarin de liefde verankert. Deze wordt sterker en er komt meer rust. Helaas is het zo dat veel stellen op een gegeven moment in slaap lijken te sukkelen. De sleur treedt in. Sommige relaties lijken magisch: na jaren sprankelt het nog steeds en de verbondenheid is duidelijk te zien. Hoe doen zij dat? Wij geven je 8 tips die ons helpen in onze relatie!

1. Besteed aandacht aan je uiterlijk

Inkoppertje, we know! Het lijkt zo verleidelijk om die afgedragen joggingbroek met dat pluizige shirt weer uit te kast te trekken. Het zit ongetwijfeld lekker maar of je jezelf er sexy door voelt? Denk aan hoe je in het begin je best deed er zo mooi mogelijk uit te zien (en hoe dat voelde) en doe het opnieuw (voor JEZELF natuurlijk, niet voor je partner).

2. Ga er samen op uit

Prikkel jezelf en jullie relatie door er regelmatig samen op uit te gaan. Ontdek nieuwe plekken, plan nieuwe activiteiten of boek dat hotelletje waar jullie zulke goede herinneringen aan hebben. En ja… ook als dat betekent dat je een oppas moet regelen! Voorkom verwaarlozing en maak tijd voor elkaar. Dit hoeft overigens niet veel te kosten want je kunt ook je eigen eetkamer omtoveren tot restaurant. Of picknicken wanneer het prachtig weer is.

3. Doe opwindende dingen

Eén van de beste ingrediënten voor een goede relatie is seks, of beter gezegd: intimiteit. Daarover zo meer. Maar opwinding vind je ook in andere dingen. Geef je hart en daarmee ook jullie relatie een oppepper en ga met zijn tweetjes naar een pretpark voor een rondje achtbaan. Of maak samen rondvlucht in een helikopter. De opwinding die je dan voelt, blijft geheid hangen. Mag het van jou iets minder spectaculair? Doe dan eens wat ‘gekke’ dingen zoals samen op de wipwap of wedstrijdjes waarin je elkaar moet aftroeven. Lachen werkt namelijk ook als een wondermedicijn tegen een ingedutte relatie.

4. Seks, seks, seks

Moe, hoofdpijn en totaal geen zin? Mooi. Er is een oplossing, namelijk: seks. Seks werkt als lijm voor je relatie. (ja ja, ik snap de woordspeling.) Je voelt je meer verbonden met elkaar, stress vermindert en je hoofdpijn lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen. Doe het vaak, doe het veel en belangrijker nog: Geniet van elkaar.

5. Wees lief en mild voor elkaar

Koester je relatie door lief en mild voor elkaar te zijn. Vergeef elkaar en probeer redelijk te zijn. Onderzoek waarom je boos bent op de ander en maak er geen welles-nietes-spelletje van. Het gaat niet om wel of niet gelijk hebben of krijgen, het gaat erom dat je samen een oplossing vindt om het weer leuk te hebben. Wrok is als gif voor je relatie dus probeer dit altijd voor te zijn. Hoe? Door niet van de ander te verwachten dat hij of zij aanvoelt wat je nodig hebt. Laat teleurstellingen ook niet te lang sudderen. Spreek uit wat je bedoelt en wat je precies nodig hebt.

In mijn praktijk merk ik vaak dat mensen het moeilijk vinden te achterhalen wat precies hun eigen behoeften zijn en hoe ze de ander kunnen vragen hierin te voorzien. Er is vaak al een soort wrok ontstaan terwijl allebei de partners vaak erkenning van de ander willen.

6. Bewonder elkaar

Er zijn veel stellen die elkaar (in het openbaar) afvallen. Niet doen. Probeer je in plaats daarvan eens te herinneren voor welke eigenschappen je viel toen je verliefd werd. Wat vond je zo geweldig aan hem of haar? Elkaar bewonderen, motiveren en gemeende complimentjes geven, zijn ingrediënten voor een liefdevolle relatie. Ook dit kan lastig zijn als er al veel boosheid in een relatie is. Probeer het toch eens. Geef de ander welgemeend een compliment of bedank hem of haar voor iets. Spreek je waardering ergens voor uit. Kijk gewoon eens wat er gebeurt. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je het eten al hebt gemaakt!’ Of: ‘Als ik naar je kijk, dan merk ik dat ik je nog steeds knap vindt.’ Zit je al langer in ‘slechtere’ relatie, dan weet de ander waarschijnlijk niet wat hem of haar overkomt. Toch kan dit helpen om de ander en de relatie daarmee een beetje te ontdooien.

7. Zorg dat je ook een eigen leven hebt

Als je single bent, dan ontdek je wat je zelf leuk en belangrijk vindt. Als je een relatie hebt, dan lijk je dit soms na verloop van tijd te vergeten. Niet goed voor jezelf maar al helemaal niet voor je relatie. Ga erop uit met vriendinnen, maak tijd voor je hobby’s en ga er een dag of weekend op uit zonder hem of haar. Zorg dat je zelfstandig blijft en je eigen leven hebt. Naast wrok, is afhankelijkheid een gevaar voor je relatie. In mijn eigen relatie voel ik me een individu, naast Aaron. Hij is mijn maatje, mijn partner en mijn minnaar, maar we zijn niet versmolten. We hebben respect voor elkaar en willen de ander niet veranderen. Dat is trouwens wat anders dan dat je elkaar helpt om dingen te verbeteren. Dat doen we namelijk wel.

8. Heb aandacht voor elkaar

Tot slot: heb oprechte aandacht voor elkaar. Luister naar elkaar, vraag hoe zijn, hen of haar dag was en doe dit niet terwijl je je e-mail of Instagram checkt… Want: wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt zeker voor relaties. Communiceren is echt een vaardigheid die we niet op school leren. Dat merk ik (Wendy) vooral tijdens relatiecoaching. Écht luisteren naar elkaar, nieuwsgierig zijn, zonder oordeel, terwijl er allerlei emoties zijn, is iets dat je moet leren. Het gaat niet vanzelf.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Of je nu aan de slag wilt met het verbeteren van je relatie of alleen maar wat technieken wilt oefenen om beter met je partner te praten en om te gaan, wij kunnen jou hierbij helpen met deze cursussen.

Communicatievaardigheden – handvatten, technieken en tips die je meteen helpen

Je persoonlijkheidskanten en die van je partner, die zijn vaak ‘aan het roer’ in een relatie. Leren om vanuit bewustzijn ‘in je relatie te zitten’, dat is wat vaak zorgt voor meer liefde, aandacht, aantrekkingskracht en partnership. Daarom raden we onderstaand programma aan. Hij is er ook voor mannen. Die vind je hier.

Voice Dialogue programma voor vrouwen

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.