5 tips voor een sterke relatie

5 tips voor een sterke relatie - illustratie van een stel dat elkaar omhelst en lachend naar elkaar kijkt.

Alex en ik zijn al 23 jaar samen. Dat betekent dat ik (bijna) meer verjaardagen met hem vier dan zonder hem. Gek idee, toch? Onze relatie, zoals elke relatie, is geen sprookje. Sterker nog… Het is soms keihard werken. En kiezen. Voor elkaar. Elk moeilijk moment opnieuw. Het is soms overleven, zeker met drie jonge kinderen (die inmiddels niet meer zo klein zijn), het verlies van een dochter, en Alex’ carrière als militair (toentertijd). Hij was vaak weg, soms maanden achtereen. Dat betekent dat je ook tijdens die maanden waarin je niet fysiek samen bent, aan je relatie moet werken. “Wat is jullie geheim?” vragen mensen wel eens. Alex en ik praten daar ook over, want wat is nu dat geheim van een goede relatie?

Voor ons kun je het geheim van onze relatie in vijf punten samenvatten. Punten waar we allebei achter staan. En dan negeer ik voor het gemak wat hij nu zegt “altijd ja zeggen tegen alles wat ze zegt” – dat telt niet mee.

  1. Intimiteit – Knuffels zijn beter dan dieetpillen

Laten we eerlijk zijn, mensen, intimiteit is als de geheime saus in de smakelijke burger van relaties. Het is als de toppings op een pizza – je kunt het zonder doen, maar dat willen wij niet. We plannen overigens niets in, want laten we het vooral spontaan houden, maar intimiteit, seks, is voor ons een belangrijk onderdeel van onze relatie.

Wist je dat een stevige knuffel net zo goed is voor je hart als een uur in de sportschool? Oké, misschien niet helemaal waar, maar het geeft je zeker een flinke dosis endorfines, die je humeur een boost geven en je stressniveau verlagen.

  1. Communicatie – Gedachten lezen bestaat niet

Communicatie in een relatie is als het hebben van de perfecte WiFi-verbinding – je merkt het pas echt op als het wegvalt. Dus daarom is het zo belangrijk om te praten als een stel nieuwsgierige parkieten. Hoe graag we het ook zouden willen, we hebben nog steeds geen superkrachten waarmee we elkaars gedachten kunnen lezen. Dus als iets je dwarszit, mag je het uitspreken in plaats van te hopen dat je hun geheime codes van ‘oogknipperingen’ (of gerol) en zuchten begrijpt. Het voorkomt in ieder geval een hoop onnodige verwarring en misverstanden.

Natuurlijk ken je elkaar -na 23 jaar samen- heel erg goed, maar zelfs dan blijft communicatie belangrijk.

  1. Pak je eigen verantwoordelijkheid – Je partner is geen emotionele vuilnisbak

Als je alleen naar je partner wijst als er iets misgaat, zul je nooit de band tussen jullie twee versterken. Maar als je bereid bent om je eigen aandeel te onderzoeken en verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, zul je merken dat je relatie sterker wordt dan ooit tevoren. Dus gooi die wijzende vinger weg en neem een kijkje in de spiegel. Lastig, weet ik uit ervaring, maar het levert je uiteindelijk meer op dan de schuld bij de ander neer te leggen.

  1. Ruziemaken – Het is als een spelletje Monopoly, maar dan met meer emoties en minder kans op hotelovernames.

Ah, de geneugten van ruziemaken – het is als een spelletje Monopoly, maar dan met meer emoties en minder kans op hotelovernames. Dus waarom is het (vinden wij dan) zo belangrijk om af en toe in de ring te stappen met je geliefde en een goede ouderwetse knokpartij aan te gaan? Het is als een soort relatiebootcamp waarin je leert om samen te werken, compromissen te sluiten en elkaars standpunten te begrijpen en te respecteren.

Toen de kids nog klein waren…

Wat voor ons enorm belangrijk is, is om het echt goed uit te praten en het ‘goed te maken’. De lucht klaren. Want laten we eerlijk zijn, niets doodt de romantiek sneller dan de beruchte “stiltebehandeling”. Je weet wel, die ijskoude, nagelbijtende stiltes die ontstaan na een klein meningsverschil. Toch?

  1. Liefde heeft geen automatische piloot

Liefde is als een goudvis – het heeft een beetje aandacht nodig om te blijven leven. Dus waarom niet elke dag opnieuw bewust voor kiezen om je partner te laten zien dat je ze nog steeds de moeite waard vindt? Elke dag opnieuw voor elkaar kiezen laat zien dat je je partner nog steeds leuk vindt, zelfs als ze ‘s ochtends een slechte adem hebben of de wc-bril omhoog laten staan.

Uit de oude doos

Als laatste wil ik toevoegen dat ik geloof in een volledige ‘hart-afhankelijkheid’. “Hier heb je mijn hart..” is doodeng om te zeggen, maar voor ons de enige manier om in onze relatie te duiken. Natuurlijk zullen er meer tips zijn die jullie meer aanspreken. En dát is het geheim: schrijf samen jullie eigen regels en trek je niets aan van wat ik schrijf, of hoe anderen het doen. Het is jullie relatie, jullie schrijven de regels.

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.