Experiment, beter slapen met (zure) kersensap

Wist je dat onderzoek heeft bewezen dat je beter slaapt wanneer je een glas (zure) kersensap drinkt voor het slapen gaan? Ik zeg bewust zuur, omdat blijkt dat de kersensoort Montmorency Cherry het hoogte gehalte melatonine bevat. Dit is een wat zuurdere kersensoort (link). Verbeteren we onze slaapkwaliteit met het drinken van kersensap? Wij gingen op onderzoek uit.

Dat slapen gezond is, wisten we natuurlijk allang. Dat slaaptekort gevolgen heeft voor onze gezondheid, daar schreven we dit artikel al eens over. Nu lazen we een heel interessant onderzoek over pure kersensap en dat de hoge concentratie natuurlijke melatonine zou zorgen voor een betere slaapkwaliteit en namen we graag deze uitdaging aan. Zo blijkt kersensap zelfs beter te werken dan valeriaan of melatonine supplementen?!

Hoe slapen wij?

Rachelle

Eerst maar eens beginnen bij het begin. Hoe slapen wijzelf? Ik (Rachelle hier) slaap nu goed. Ik heb een ernstige vorm van slaapapneu (had meer dan 100 ademstops per nacht) en slaap al jaren met een slaapmasker. Vanaf dag 1 dat ik met dit masker ging slapen, verbeterde mijn slaapkwaliteit aanzienlijk. Geen ademstops meer, waardoor mijn lichamelijke klachten verdwenen. Ook de moeheid verdween na een paar maanden en mijn organen kregen ‘s nachts weer de tijd te helen.

Ik slaap gemiddeld 8.8 uur per nacht (dat registreert het apparaat voor mij) en ik word ‘s nachts niet wakker (soms om te plassen). Mijn missie is wel ooit weer zonder het apparaat te slapen en daar ben ik momenteel mee bezig in een traject met een homeopathisch arts en acupuncturist.

Wendy

Wendy (praat ik even voor haar) slaapt daarentegen regelmatig minder goed. Ze slaapt licht en wordt vaak ‘s nachts meerdere malen wakker (door waakzame kat of hond, thuiskomende stiefpuberzoon) en wordt standaard in de ochtend (rond 5 á half 6) wakker, ook in het weekend. Dit betekent dat ze hier overdag natuurlijk de gevolgen van ondervindt en daarom vonden wij het een goed idee om de kersensap te testen. Helpt het niet? Dan is er geen vrouw overboord.

Onderzoek

Ik las dit nog, dat ik graag met je wil delen: “Uit wetenschappelijk (link) onderzoek bleek dat volwassenen die te maken hadden met ernstige slapeloosheid sneller in slaap vallen na het drinken van pure kersensap.” Bron. Dus je snapt, onze verwachtingen waren hoog gespannen.

Nog even op een rij waarom kersensap zo bijzonder is en dan vertel ik je meer over het experiment.

  • Kersensap is rijk aan procyadine en anthocyanen. Beide stofjes helpen je o.a. beter te slapen.
  • Kersensap verlaagt het kynurenine gehalte in je bloed en dit stofje kan direct in verband gebracht worden met slaapproblemen.
  • Kersensap een grote invloed op je tryptofaan. Dit is een aminozuur die nodig is bij het produceren van melatonine en serotonine.
    Bron: de slaapgoeroe

Hét experiment

“Hoeveel drink jij” waren de eerste berichten die we naar elkaar stuurden. Dat vonden we nergens terug in de onderzoeken die we gelezen hadden. We besloten beiden een glas te drinken (rond de 250 ml) ongeveer een uur voordat we naar bed gingen. Ik (Rachelle) heb een uitgebreid avondritueel dus ik drink het sap voordat ik daarmee start. Hoe ziet dat ritueel eruit? Dat lees je hier.

Na een week kersensap drinken viel ons het volgende op:

  • We vielen sneller in slaap. Ongeveer een half uur na het drinken werden we ‘rozig’ en voelden onze ogen zwaar aan. Eenmaal in bed, vielen we sneller in slaap dan “normaal”.
  • We sliepen langer door. Naast dat we als een blok in slaap vielen, sliepen we ook langer door. Nu heb ik daar zelf (Rachelle) minder problemen mee, maar ik tikte zelfs nachten van 9 uur aan.

We kunnen dus wel zeggen dat zure kersensap de slaapkwaliteit ondersteunt. Echter wanneer er echt sprake is van slaapproblematiek lijkt het ons verstandiger om naast de kersensap (is sowieso gezond) dieper in deze problematiek te duiken.

De komende weken blijven we drinken en over een paar weken komen we nog eens bij je terug om de resultaten op de lange termijn met je te delen. Wil je het ook eens proberen? Wij bestelden hier onze kersensap. Slaap lekker!

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.