3x waarom op blote voeten lopen gezond is (dus weg met die schoenen)

“Je lijkt wel een hippie” zei ze tegen me toen ik op blote voeten aankwam. Feit: Ik was inderdaad vergeten mijn schoenen aan te trekken en was blootsvoets (zoals 70% van de tijd), maar toch zou het beter zijn voor ons lichaam als we allemaal eens wat vaker op blote voeten zouden lopen. Het komt voort uit een eeuwenoude traditie, maar ook wetenschappelijk liggen de bewijzen er inmiddels.

3 x waarom blootsvoets lopen gezond is:

 1. Aardend.
  Op blote voeten lopen wordt ook weleens ‘aarden’ genoemd. We lopen óp de aarde (denk zand, gras, modder) die haar eigen natuurlijke krachten heeft. Aarden betekent letterlijk: ‘Geleidend verbinden met aarde’ en betekent in mijn optiek dat we hetgeen we vasthouden (emoties, stress) naar de aarde geleiden, wanneer we op blote voeten lopen in de natuur (de vloerbedekking of laminaatvloer is een goed begin, maar nog niet helemaal wat ik bedoel).

  Daarbij is er een onderzoek gedaan (the neuromodulative role of earthing) waaruit blijkt dat de elektronen die uit de aarde komen onze gezondheid verbeteren (met voordelen voor je huid, je hart, stress vermindering en je immuunsysteem).
 2. Houding.
  Onze voeten dragen ons lichaam. Wanneer we op blote voeten lopen zorgen we er voor dat onze spieren, pezen en gewrichten in onze voeten (maar ook je kuiten bijvoorbeeld) sterker worden wat onze houding weer verbetert.
 3. Reflextherapie.
  Het lopen op blote voeten op diverse natuurlijke lagen stimuleert de diverse drukpunten in je voeten met alle gezondheidsvoordelen die daarbij komen kijken. Voetreflextherapie stimuleert (o.a.) weer het zelfgenezend vermogen van je lichaam en doordat je met je blote voeten die drukpunten aanraakt, kan er zuurstof en voeding de weefsels bereiken en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

Zoals je leest, flink wat voordelen. Ik trek zelf het liefst overal mijn schoenen uit. Voor mij zijn schoenen net als beha’s: ik draag ze buiten, maar eenmaal thuis gaat alles uit.

Inspirerende boekentip:
Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.