Perfectionistisme; een kwaliteit of een valkuil?

perfectionisme

Wat is perfectionisme?

 • Te hoge eisen stellen aan jezelf
 • De lat veel te hoog willen leggen
 • Het beste resultaat willen leveren
 • Geen fouten willen maken
 • Altijd bezig willen zijn
 • Pas mogen rusten als je jezelf optimaal hebt gegeven vandaag
 • Uitstelgedrag omdat het nooit goed genoeg is
 • Sterke drang naar controle en grip
 • Doorgaan tot het bittere eind.

Als je last hebt van perfectionisme zullen deze kenmerken je misschien wel bekend voorkomen.

Perfectionisme betekent het volmaakte nastreven, het letterlijk perfect willen doen. Het streven naar foutloosheid en het vermijden van fouten.

Dit kan leiden tot zeer hoge standaarden en verwachtingen voor jezelf en anderen. Perfectionisten vinden het moeilijk om tevreden te zijn met hun werk, zelfs als anderen hun prestaties bewonderen.

Veel mensen zien perfectionisme als een goede eigenschap, maar het kan ook te ver doorslaan. Er is niet mis met hard werken, en ook niet met de lat hoog leggen, maar het constant streven naar perfectie kan je op ten duur flink in de weg staan. Een hoge mate van perfectionisme creëert angst en stress. Het kan er voor zorgen dat je zelfvertrouwen beschadigt en dat je je waardeloos voelt.

Uitstellen en overdenken

Een van de grootste nadelen van perfectionisme is dat het vaak tot uitstelgedrag leidt. Omdat perfectionisten bang zijn om fouten te maken, kunnen ze uren, dagen of zelfs weken besteden aan het overdenken en perfectioneren van een taak.

Dit kan ertoe leiden dat taken niet op tijd worden afgerond, of dat perfectionisten zichzelf uitputten door te veel tijd en energie te besteden aan één taak.

Maar kent perfectionisme nu alleen maar negatieve kanten? Of kan het af en toe ook even juist heel goed van pas komen om jouw perfectionistisme in te zetten?

De 5 positieve kanten van perfectionisme

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: perfectionisme heeft wel degelijk ook positieve kanten. Het kan op heel veel momenten juist heel goed van pas komen. Deze aspecten kunnen een belangrijke rol spelen in het behalen van succes en het leveren van goede prestaties.

 1. Hoge prestaties: perfectionisme kan een drijvende kracht zijn om uitstekende prestaties te leveren. Mensen die perfectionistisch zijn, zijn vaak zeer gemotiveerd om hun doelen te bereiken en zullen er alles aan doen om een taak zo goed mogelijk uit te voeren.

 2. Oog voor detail: perfectionisten hebben de neiging om elk detail te zien en elk aspect van een project zorgvuldig te overwegen. Dit kan leiden tot een hoog niveau van nauwkeurigheid en precisie in hun werk.

 3. Kritisch denken: perfectionisten zijn vaak in staat om kritisch te denken en kunnen snel problemen en uitdagingen identificeren. Dit vermogen om kritisch te denken kan hen helpen om betere oplossingen te vinden en een hoger niveau van succes te bereiken.

 4. Verantwoordelijkheid: perfectionisten zijn meestal zeer verantwoordelijk en betrouwbaar. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun werk en nemen hun taken serieus, wat leidt tot een hogere kwaliteit van het werk dat ze leveren.

 5. Discipline: perfectionisten zijn vaak zeer gedisciplineerd en hebben de neiging om zichzelf hoge normen op te leggen. Dit kan hen helpen om gefocust te blijven en productief te zijn, zelfs als ze onder druk staan.

Accepteer én waardeer jouw perfectionistisme

Een belangrijke stap is om te leren omgaan met imperfectie en fouten. Dit betekent het erkennen en accepteren van fouten als een normaal onderdeel van het dagelijks leven en om realistischer te zijn over je eigen capaciteiten en grenzen. Leer om flexibeler te zijn en om fouten te accepteren als een leerproces.

Zet je zelf op nummer 1 en wees lief voor jezelf. Neem af en toe een pauze, ook als je zelf vind dat je dat nog niet hebt verdient. Zoek ontspanning en geniet van jouw hobby’s en activiteiten buiten het werk. Want dat verdien je.

Onze conclusie?

Perfectionisme kent negatieve maar ook zeker positieve kanten. Het ligt eraan in welke mate perfectionisme het stuur overneemt in jouw dagelijks leven. Het verminderen van de negatieve kanten kan een uitdaging zijn, maar door aan de positieve kanten van deze eigenschap te denken, zul je zien dat het af en toe heel goed van pas komt. Wees tevreden met jezelf en met je prestaties. En accepteer jouw perfectionisme!

Meer lezen over perfectionisme op mindshifters.nl?

Bronnen

 1. Franssen, V. (2021, 13 januari). 10 Tips Om Perfectionisme Te Overwinnen en Los Te Laten – Vitaal Gezond. Vitaal Gezond. https://vitaalgezond.com/perfectionisme/
 2. Hoe (on)gezond is je perfectionisme? – Psychologie Magazine. (z.d.). Psychologie Magazine. https://test.psychologiemagazine.nl/test/hoe-on-gezond-is-je-perfectionisme
 3. J. (2020, 27 juli). Perfectionisme; wat is het, wat zijn de valkuilen en hoe ga je ermee om? Blijvengroeien.nl. https://blijvengroeien.nl/perfectionisme/
 4. Pek, A. (2022, 21 december). Waarom je blij mag zijn met je perfectionisme. Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/het-kan-altijd-beter/
 5. S. (2021, 15 december). Heeft perfectionisme goede kanten? Ontspanningstuin. https://ontspanningstuin.nl/heeft-perfectionisme-goede-kanten
 6. TEDx Talks. (2020, 1 december). Perfectionisme door een andere bril | Anja de Die | TEDxAmstelveen [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=roXupM_IjbU

En jij? Heb jij weleens last van perfectionisme? Of noem jij jezelf een echte perfectionist?

Dewy Leendertse

Stagiaire Dewy schrijft de komende 12 weken "lekker" met ons mee! Ook ondersteunt ze Wendy & Rachelle binnen het halfjaar(zelfontwikkeling) programma van Mindshifters. Ze woont in Zeeland, is dol op ezels en studeert psychologie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.