Hoe geef je jezelf een schop onder je kont bij irritant uitstelgedrag?

Voordat ik deze podcast opnam, werd ik me van iets heel irritants bewust. Namelijk: ik was aan het uitstellen. In dit geval ging het ogenschijnlijk om iets heel pietluttigs, namelijk het verzamelen van bonnen en andere kosten die ik gemaakt had zodat Aaron mijn vriend, ook mijn accountant, mijn BTW aangifte kan doen.

Ja, het klopt: ik ga met mijn accountant naar bed.

Maar ik had er dus geen zin in. Ik heb het nu over de BTW administratie hè, niet over die zin hierboven, dat stel ik namelijk niet uit.

Al een paar dagen verhuisde ik het agenda item: ‘BTW voorbereiden’ naar de volgende dag’. Andere dingen bleken veel belangrijker. De vaatwasser die nog even ingepakt moest worden, de deurmat die wel een uitklopbeurtje kon gebruiken, bezig met mindshifters.nl want dat is leuk en noem maar op. Ja, dat waren ook dingen die moesten gebeuren maar ik voelde al wel dat het EIGENLIJK klussen waren die ervoor zorgden dat ik niet aan die BTW administratie hoefde te beginnen. Pff want ik zag er als een berg tegenop.

Ik schreef al dat ik het een irritant iets aan mezelf vond. Maar laten we daar maar eens mee beginnen: het is niet irritant, anders was het er niet. Het is een kant van mij, die dus heel dominant was, die ergens voor zorgt, of liever gezegd: ergens voor wil zorgen.

Elke kant in jouw persoonlijkheid die zorgt voor zelfsabotage, dat we niet doen wat we zouden moeten doen, uitstellen, geen beslissingen nemen, niet voor onszelf zorgen, teveel met anderen bezig zijn, geen nee zeggen, niet voor jezelf beginnen etc., heeft een verborgen voordeel.

Ik zal het nog even herhalen:

Elk gedrag, ook/juist negatief gedrag, heeft een verborgen voordeel.

Kortom: het zorgt ergens voor. Voor veiligheid, gemakzucht (oftewel: energiebesparing), voorkomen van falen (of succes, dat hoor je in de podcast), vermijden van gezichtsverlies, kritiek en afwijzing, comfort en ga zo maar door.

Als een bepaald mechanisme zo sterk is zoals bijvoorbeeld iets uitstellen, dan weet ik inmiddels dat ik het écht serieus moet nemen. Dat is stap 1. Want nogmaals: het wil ergens voor zorgen, iets dat zo belangrijk voor je is, dat deze kant van jou alles op alles probeert te zetten om jou te houden waar je bent.

Je brein heeft als primaire taak jou veilig te houden, niet om je gelukkig te maken

Je brein is primair gericht op overleven. Het wil jou veilig houden. Pas als het echt heel erg is of je dreigt in gevaar te komen, dan is het bereid tot verandering. Je brein is niet gemaakt om jou gelukkig te maken.

Als je brein voelt dat je veilig bent, dan schakelt het naar de secundaire taak en dat is groei, gekoppeld aan plezier, creatie en ja: voorplanting. Kortom: dat wat wij onder geluk verstaan.

Daarom is het ook zo dat als jij in standje survival staat (stress), dan is er geen ruimte voor creatie en groei.

Zie het maar als die spreekwoordelijke tijger die achter je aanzit omdat jij eruit ziet als een heerlijk tussendoortje. Dan ga je rennen, doet alsof je dood bent of je probeert het beest met je mobiel een mep te verkopen.

Je gaat dan niet tijdens je sprintje even stoppen om in je tas te grabbelen op zoek naar pen en papier omdat er een geweldig idee in je hoofd opkomt.

Misschien een suf voorbeeld maar toch werkt het in je brein zo. Het wil je beschermen, het wil dat je veilig bent en een van de taken die het daarvoor uitvoert is jou in het oude vertrouwde houden.

Er zijn verschillende manieren om je brein ‘gerust te stellen’, zodat die drempel of die berg waar je tegenop ziet, kleiner te maken of weg te nemen.

In deze podcast vertel ik je hoe ik dat gedaan heb met mijn uitstelgedrag maar ook met een veel grotere zelfsabotage dat over mindshifters.nl gaat.

Luister de podcast hieronder (even doorscrollen) of in je favoriete podcastkanaal zoals Apple podcast, Spotify of Google.

Hoop dat het jou inzichten geeft!

PS na de podcast, door het doen van deze breinmethode, ben ik de BTW administratie gaan doen. En weet je? Want zo gaat het heel vaak: ik vond het heerlijk om te doen en was blij toen ik het gedaan had.

Dus na deze podcast ga jij ook doen wat je eigenlijk zou moeten doen om meer geluk, plezier, tijd, geld of wat het dan ook is wat je wilt, te krijgen.

Zo niet, schrijf je dan even in voor onze nieuwsbrief. Dan delen we geweldige mindshiftmethodes met je die werken.

Ciao!

SCHRIJF JE OOK IN VOOR ONZE MINDSHIFT MOMENTEN ELKE MAAND


Luister hier de podcast (of zoek ons even op in je favoriete podcastapp)

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.