Huilen als de vakantie voorbij is

verdrietig als vakantie voorbij is

De laatste dagen van de vakantie voelen vaak anders dan de eerste dagen. De eerste dagen ligt de wereld, waar je dan ook bent, nog aan je voeten. Natuurlijk, sommige mensen (zoals ik vroeger) zijn de eerste dagen druk bezig om ‘af te schakelen’. Maar dat is een onderwerp voor een ander artikel. Als jullie daarvoor tips willen (laat het even weten in de comments).

Het laatste stukje van je vakantie word je je heel erg bewust van het einde. Sommige mensen staan te popelen om naar huis te gaan maar veel mensen krijgen al een bedrukt gevoel. Ze willen nog helemaal niet terug naar het gewone leven.

De weerstand en soms zelfs verdriet, zijn signalen. Je kunt natuurlijk met een beladen gevoel je koffer inpakken en stilletjes in de auto of het vliegtuig zitten balen dat het er weer op zit of de volgende vakantie boeken zodat je iets hebt om naar uit te kijken.

Terug naar het gewone leven

Maar dan nog steeds, ga je weer terug naar het gewone leven en daar mist blijkbaar iets. Misschien denk je van niet. Als je eenmaal thuis bent, zijn daar ook weer fijne en mooie dingen. Maar toch…

Je kunt je leven ook vormgeven aan de hand van de signalen die je voelde aan het einde van de vakantie. We noemen het even ‘het contrast’ dat je voelt tussen het vakantieleven en je gewone leven. Hoe? Dat vertellen we je hieronder.

Verwaarloosde waarden

Persoonlijke waarden, ook wel kernwaarden genoemd, zijn je allerbelangrijkste behoeften en drijfveren in het leven. Als je leeft conform je waarden, dan heb je het gevoel dat je leven betekenisvol en gelukkig is. In het dagelijks leven zijn er vaak tekorten als het gaat om bepaalde persoonlijke waarden. Zo geven veel mensen aan dat ze tijdens de vakantie tijd voor elkaar hebben, maar ook:

  • er is aandacht voor elkaar
  • het voelt allemaal een stuk losser, minder moeten
  • er is plezier
  • de dagelijkse beslommeringen zijn afwezig of minder
  • je voelt veel meer rust en ontspanning
  • je kunt genieten
  • afhankelijk van het type vakantie, is het tempo trager, je leeft meer mindfull
  • je ontdekt nieuwe plekken, nieuwe mensen, andere culturen
  • je geeft jezelf toestemming om te ontspannen
  • je voelt je uitgerust
  • je moet minder van jezelf
  • je zintuigen staan veel meer ‘open’ omdat je veel meer in het moment leeft.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden. Kijk eens wat het voor jou is. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  1. Wat is er anders tijdens de vakantie?
  2. Wat doe ik anders tijdens de vakantie?
  3. Wat is er anders aan mij (en eventueel je gezinsleden) tijdens de vakantie?
  4. Waar geniet ik zo van?

Door voor jezelf na te gaan, welke ‘ingrediënten’ tijdens je vakantie ervoor zorgen dat je je zo goed voelt, kun je brainstormen hoe je deze ingrediënten wat meer in de dagelijkse leven integreert.

Saai of sleur?

Baal je er bijvoorbeeld van dat het gewone leven in jouw ogen saai is? Zoek dan het avontuur in de kleine dingen. Samen of alleen, nieuwe ervaringen opdoen, andere plekken bezoeken, oftewel geprikkeld worden, kan echt enorm verrijkend zijn. Voor jezelf maar ook in je relatie.

Het kan ‘m echt in de simpele dingen zitten. Zo zijn Aaron (mijn vriend) en ik vandaag naar twee dorpjes in de buurt geweest om naar de bouwmarkt te gaan. Helemaal niets bijzonders dus, maar het zonnetje scheen en de dorpjes (Loenen en Eerbeek) vonden wij van die typische vakantiedorpjes. Onderweg hebben we nog ergens lekker op een terras gezeten. Zo bouw je van die mini-vakantie momentjes in.

Doe eens anders

Wat wij ook weleens doen, is ergens eten halen (of je neemt je eigen eten mee) en dan rijden we naar een recreatieplas (Bussloo) waar we lekker in het zand gaan zitten, ons eten opeten, gezellig kletsen en dan een stuk lopen. Zomaar, op een doordeweekste dag.

Écht aandacht voor elkaar hebben, is vaak ook een element dat in het dagelijks leven vaak ondersneeuwt door alles wat nog moet. De beruchte waan-van-de-dag.

Bewust leven en dus ook bewust de tijd nemen voor elkaar vergt niet alleen training van je brein maar ook het nemen van beslissingen en dingen/mensen ook echt belangrijk maken.

Wishlist maken; samen (concreet!) dromen, samen praten, samen doen

Aaron en ik maken elk jaar een wishlist. Daar werken we samen aan, het levert verbinding en goede gesprekken op, het zorgt ervoor dat we zaken prioriteren en ons niet mee laten slepen door de waan van de dag. Je kunt hier zelf of samen met iemand anders de wishlist doen.

Emoties zijn signalen

Ik kan nog wel even doorgaan, maar het belangrijkste is dat negatieve emoties of dat nou komt door het einde van de vakantie of iets anders, laten je altijd iets zien! Je emoties zijn je richtingaanwijzers. Ze laten je zien waar tekorten en contrasten zitten in je persoonlijke waarden.

Wil je zelf aan de slag met je persoonlijke waarden? Dat kan hier. Dit helpt jou keuzes te maken met je hart, je hoofd, je buik. Ontdek wie je werkelijk bent, los van alle verwachtingen van jezelf en je omgeving en wat je echt wilt in je leven, werk en/of relatie(s).

 

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.