“WAT WIL IK PRECIES?” KRAAKHELDER KRIJGEN WAT JIJ WILT?

In mijn (Wendy) coachingspraktijk is de meest gestelde vraag: ‘Wat wil ik precies?’ Het is geen uitzondering dat mensen er al vrij snel achter komen wat ze willen maar dat de vraag eigenlijk is hoe ze dat dan moeten doen. Ze lopen tegen beperkende overtuigingen aan, tegen weerstand uit de omgeving en weten simpelweg niet hoe ze dat ideale leven kunnen vormgeven vanuit waar ze nu zijn.

Waarom?

Ik zeg altijd dat een verandering over drie ‘stations’ gaat. Het eerste station is het WAAROM. Dit gaat onder andere over:

  • Jouw persoonlijke waarden & idealen
  • Jouw drijfveren
  • Jouw behoeften
  • Jouw talenten en kwaliteiten
  • De voorwaarden en criteria om gelukkig te zijn en goed te functioneren
  • Jouw missie en je visie (die komen ook terug in het tweede station).

Hier zitten ook vaak de innerlijke conflicten. Mensen leven vaak niet in overeenstemming met hun waarden. Dat voel je.

Wat?

Het tweede station is het WAT. Ik zeg altijd: ‘Dat zijn de verschijningsvormen, de manieren waarop je kunt leven conform je waarden’. Veel mensen denken dat ze IETS moeten vinden waar ze naar moeten streven. Een levensdoel, een rol, een functie, oftewel, ze denken aan een stip op de horizon. Daarmee maken mensen het vaak onbedoeld heel groot.

De manieren waarop je meer kunt leven op basis van jouw persoonlijke waarden, komen tevoorschijn. Soms eerst de contouren, soms al een kraakhelder beeld, als bij het eerste proces: Het onderzoeken van het waarom goed voltooid. Het helder krijgen is een gevolg van ‘je werk’ in het eerste station oftewel onderdeel van je proces.

Hoe?

Heb je zowel station 1 als 2 in de juiste volgorde doorlopen, dan komen de hoe’s of het hoe veel makkelijker, soms vanzelf uit onverwachte hoek, op je pad. Mensen die experimenteren met werken volgens de wet van de aantrekking, zullen dit al weleens ervaren hebben. Het gaat erom dat je in het WAT je verlangen gaat voeden. Dat vormt zo’n sterke motor en drijfveer, dat je enorm gemotiveerd bent en veel creatiever en meer oplossingsgericht kunt denken.

Het brein wil je juist zo snel mogelijk naar het HOE krijgen. Liefst door Het WAAROM en het WAT over te slaan. Maar wat er dan gebeurt, is dat je vooral beren op de weg ziet. Je gaat twijfelen, wordt onzeker en je stagneert. Dat is een teken dat je te vroeg in het hoe zit.

Ik vertel je hoe dit werkt en wat jij zelf kunt doen in deze podcast. Laat je even weten wat je ervan vond?

Je kunt er zelf ook mee aan de slag (met het WAAROM, het WAT en het HOE) met deze online cursus:

Wat zijn jouw dromen en hoe maak je ze waar?

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.